Author Topic: Is it possible? To add more decoders options in Rigol DS1054Z?  (Read 2482 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ali6x944

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 521
  • Country: sa
Is it possible? To add more decoders options in Rigol DS1054Z?
« on: September 20, 2016, 01:41:01 AM »
Hi everyone,
I was wondering if it was possible to add more decoders to the already highly packed and powerful functionality in the scope, and what I mean is something like NEC IR decoding or other IR protocols or USB or 1 -wire interface...

My scope is a hacked DS1054Z ,
Software version 00.04.03.SP2,
Board version 0.2.3
 

Offline newbrain

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 385
  • Country: se
Re: Is it possible? To add more decoders options in Rigol DS1054Z?
« Reply #1 on: September 20, 2016, 02:18:18 AM »
No.

Slightly longer answer:
There's been some attempt to mod the FW, you can find it in the testgear forum, but with success limited to changing some of the picture resources (e.g. splash screens).

Adding a decoder would mean an in depth change, not possible at moment (unless you are a Rigol engineer, obviously)
 
The following users thanked this post: ali6x944

Offline rstofer

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 3356
  • Country: us
Re: Is it possible? To add more decoders options in Rigol DS1054Z?
« Reply #2 on: September 20, 2016, 02:21:51 AM »
Probably not...  If the decoder doesn't exist in firmware, it doesn't exist!  Rigol probably won't give up the source code!

You can set up the scope trigger to allow capture of an IR packet and try to decode it yourself but it's probably easier to do it with some kind of microcontroller.  Projects like this are all over the Internet.

USB sniffers exist but the ones I have seen are pricey.  There are some inexpensive options - search Google for 'USB sniffer'.

1-wire is similar to any other serial protocol and it should be possible to trigger the scope on the first edge.  Like the IR thing, I would do it with a microcontroller.

All of these protocols can be captured with a logic analyzer of suitable bandwidth (and it takes a LOT for USB) but in the end, decoding takes a lot of time.


 
The following users thanked this post: ali6x944

Offline ali6x944

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 521
  • Country: sa
Re: Is it possible? To add more decoders options in Rigol DS1054Z?
« Reply #3 on: September 20, 2016, 02:29:28 AM »
Thanks a lot for the info :-+
But is there any third-party add on?  like software on pc?
 

Offline ali6x944

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 521
  • Country: sa
Re: Is it possible? To add more decoders options in Rigol DS1054Z?
« Reply #4 on: September 20, 2016, 02:42:41 AM »
Like hosting it and decoding it on the computer instead of the scope?
 

Online JPortici

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1852
  • Country: it
Re: Is it possible? To add more decoders options in Rigol DS1054Z?
« Reply #5 on: September 20, 2016, 03:16:58 AM »
buy a picoscope. they are quite cheap (as they are usb based scopes of course) and you will have all the decoding options you will ever need before going to specialized gear. they also add protocols from time to time.

as already said to add more options on the rigol you should be a rigol's engineer. it's one thing to change resources like captions, screensavers, colours... another one is writing actual code for the scope OS.

as to dumping the data to the computer and then analyzing it, you will find out it is SO SLOW and not so straightforward that you'd better get a proper tool for this particular job, like a picoscope, instead of wasting an enormous amount of time in workarounds.

 
The following users thanked this post: ali6x944

Offline ali6x944

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 521
  • Country: sa
Re: Is it possible? To add more decoders options in Rigol DS1054Z?
« Reply #6 on: September 20, 2016, 10:41:24 PM »
Thanx alot  :-+
Sorry but do u have any recommendations for picoscopes type/brand, because I know nothing about them...
 

Online JPortici

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1852
  • Country: it
Re: Is it possible? To add more decoders options in Rigol DS1054Z?
« Reply #7 on: September 20, 2016, 11:47:16 PM »
picoscope is a brand. check their website. they also have an ebay store where they sell old stock (still supported by the app but usually come with small sample memory)
 
The following users thanked this post: ali6x944

Offline ali6x944

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 521
  • Country: sa
Re: Is it possible? To add more decoders options in Rigol DS1054Z?
« Reply #8 on: September 21, 2016, 03:01:04 AM »
Thanx a lot for the info and help :-+
 

Offline ali6x944

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 521
  • Country: sa
Re: Is it possible? To add more decoders options in Rigol DS1054Z?
« Reply #9 on: September 22, 2016, 05:22:25 PM »
I saw this after a bit of research:
http://www.righto.com/2013/07/rigol-oscilloscope-hacks-with-python.html?m=1
And this:
http://www.cibomahto.com/2010/04/controlling-a-rigol-oscilloscope-using-linux-and-python/
The problem is that they are using older scope the DS1054E
And it maybe not compatible with DS1054Z...
picoscope is a brand. check their website. they also have an ebay store where they sell old stock (still supported by the app but usually come with small sample memory)

This is quite nice, and it have a lot of features, but I'm out of cash lately and I can't afford Paying ~115$US for a second scope that I will use only once...
Thanx a lot for the info m8 :-+
 

Offline ali6x944

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 521
  • Country: sa
Re: Is it possible? To add more decoders options in Rigol DS1054Z?
« Reply #10 on: September 24, 2016, 02:02:08 AM »
So what do u think? Will it work as is?
 

Offline rstofer

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 3356
  • Country: us
Re: Is it possible? To add more decoders options in Rigol DS1054Z?
« Reply #11 on: September 24, 2016, 03:40:30 AM »
So what do u think? Will it work as is?

Will what work as is?

Under no circumstances can the DS1054Z keep up with 400+ Mb of USB signaling.
One of your links discusses IR capture

I'm not sure that any of the USB approaches linked above are all that robust.  I wonder why they're not using TCP since it eliminates a lot of issues, particularly on Linux (permissions, device rules, driver).  A telnet session is pretty easy to create for command line interfacing.  Opening a socket in C or Python is also pretty easy.

So, sure, given enough programming effort, data could be captured and analyzed in code.  But only for signals within the capability of a 100 MHz scope (assuming DS1054Z).  Analysis is going to take some care.  Samples can be anywhere in the waveform and detecting edges will take a little thought.  Matching edges across mutliple channels may take a little more thought.  All of the sample programs linked above deal with simply plotting the data.  That takes a lot less thought.

All of these decoding projects are easier with a logic analyzer.
 
The following users thanked this post: ali6x944

Offline ali6x944

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 521
  • Country: sa
Re: Is it possible? To add more decoders options in Rigol DS1054Z?
« Reply #12 on: September 30, 2016, 03:02:09 AM »
Thanx alot for all the help :-+
 


Share me

Digg  Facebook  SlashDot  Delicious  Technorati  Twitter  Google  Yahoo
Smf