Author Topic: Rigol DS1054z bug?  (Read 4399 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Roeland_R

  • Contributor
  • Posts: 45
  • Country: nl
Rigol DS1054z bug?
« on: April 27, 2015, 07:13:49 AM »
Hi,

I have a Rigol DS1054z. When started with default factory settings (no probes connected), you see the yellow line in the centre of the scope, set to 1.00 Volts/division. Stepping down to 10 mV/division the line stays in the centre, and shows some noise as expected. Step down to the highest sensitivity of 5.00 mV/division and the yellow line jumps to the top of the display. I can turn vertical position to reposition the line to the centre again and see the noise signal. This behaviour is happening in AC and DC coupling mode of the channel, and is identical happening in each other channel. Can anyone confirm this strange behaviour, or should I return my oscilloscoop for service? Auto calibration didn't resolve this problem.
software version 00.04.01.SP2
hardware version 0.1.1
 

Offline ebastler

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1211
  • Country: de
Re: Rigol DS1054z bug?
« Reply #1 on: April 27, 2015, 02:43:17 PM »
Roeland, the highest sensitivity of a DS1000Z scope is actually 1 mV/div. I assume you have selected a 10:1 probe setting, and have also installed the inofficial "500 µV/div" modification to your DS1054Z via the "Riglol" key generator. As advised in several threads and many posts in this forum, this input range is not supported by the DS1000Z hardware, and enabling the option causes side effects. Please search the forum to find how this option can be removed via SCPI commands.
« Last Edit: April 27, 2015, 04:14:33 PM by ebastler »
 

Offline ebastler

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1211
  • Country: de
Re: Rigol DS1054z bug?
« Reply #2 on: April 27, 2015, 06:39:10 PM »
Actually, there is a short thread which nicely summarizes option installation, the 500µV issue, and the uninstall step:
http://www.eevblog.com/forum/testgear/ds1000z-serie-unlocking/
« Last Edit: April 27, 2015, 06:41:08 PM by ebastler »
 

Offline Roeland_R

  • Contributor
  • Posts: 45
  • Country: nl
Re: Rigol DS1054z bug?
« Reply #3 on: April 27, 2015, 06:46:57 PM »
 :) Thanks a lot for your answer ebastler. I completely missed the 500 µV/div issue reading a lot of blogs before installing the options. I'll try uninstalling the option.
 

Offline Roeland_R

  • Contributor
  • Posts: 45
  • Country: nl
Re: Rigol DS1054z bug?
« Reply #4 on: April 27, 2015, 06:57:13 PM »
That worked very good:

Used Ultra Sigma:

:SYSTem:OPTion:UNINSTall

All options are now demo again
 

Offline eyesociety

  • Contributor
  • Posts: 8
  • Country: gb
Re: Rigol DS1054z bug?
« Reply #5 on: May 23, 2015, 11:15:20 PM »
Hi Roeland_R.
How did you reset the demo timers on the DS1054Z

 

Offline Roeland_R

  • Contributor
  • Posts: 45
  • Country: nl
Re: Rigol DS1054z bug?
« Reply #6 on: May 23, 2015, 11:34:44 PM »
Installed ultra sigma on my pc

Used Ultra Sigma entering command below.

:SYSTem:OPTion:UNINSTall

After this command, restarted the rigol, and it was in demo mode again. However, as you can see the countdown timer continued counting down.
Finally, entered the right code without 500 uV. (Did all the codes seperate, and checked them in installed options. DSER should do it at once) Hope this helps you...

By the way, after upgrading later to newest firmware, you also see its a 100 Mhz scope...
« Last Edit: May 23, 2015, 11:37:02 PM by Roeland_R »
 

Offline eyesociety

  • Contributor
  • Posts: 8
  • Country: gb
Re: Rigol DS1054z bug?
« Reply #7 on: May 24, 2015, 12:05:06 AM »
Thanks for the reply.
 

Offline eyesociety

  • Contributor
  • Posts: 8
  • Country: gb
Re: Rigol DS1054z bug?
« Reply #8 on: May 25, 2015, 09:38:38 PM »
Thanks for the reply.

I forgot to add to my post.

If my trails run out will the hack still work later down the line.

Thanks
 

Offline ebastler

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1211
  • Country: de
Re: Rigol DS1054z bug?
« Reply #9 on: May 26, 2015, 12:43:21 AM »
If my trails run out will the hack still work later down the line.
Sure, you can "obtain" license codes and enable the options either while the trial licenses are still active, or at a later time.
 

Offline eyesociety

  • Contributor
  • Posts: 8
  • Country: gb
Re: Rigol DS1054z bug?
« Reply #10 on: May 26, 2015, 02:46:00 AM »
That's a relief.

Thanks for the reply ebastler
 


Share me

Digg  Facebook  SlashDot  Delicious  Technorati  Twitter  Google  Yahoo
Smf