Author Topic: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread  (Read 33447 times)

Userli, Squawk and 3 Guests are viewing this topic.

Online Squawk

  • Contributor
  • Posts: 43
  • Country: nl
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #350 on: November 24, 2017, 09:59:53 AM »
I'm a bit surprised. There are 154 downloads of Bud's hack, yet there are only 10 "thank you's" in the post bar and less than 20 "thank you" posts..

Where are the other 124??

Very small effort imho.
 
The following users thanked this post: anton610

Offline kaz911

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 703
  • Country: gb
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #351 on: November 24, 2017, 06:24:00 PM »
Just FYI for Flir UK Black Friday - massive discounts - E4 Wifi with car charger and pouch - £699,- incl VAT. E6 is <1000

http://www.flir.co.uk/instruments/bf2017/


« Last Edit: November 24, 2017, 06:31:52 PM by kaz911 »
 

Offline pjuk

  • Newbie
  • Posts: 2
  • Country: gb
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #352 on: November 24, 2017, 11:31:19 PM »
Hello...first post here!

I've been reading this thread as well as the huge amount of other info on the E4 hack elsewhere on the forum and obviously come away impressed with what can be done with a "cheaper" device. I'm in the market for a cheap thermal imaging camera for general lab and PCB diagnostics and the E4 (+hack) looks ideal - the question is where can you buy it? I'm based in the UK and the only place that I can find that has the E4 Wifi version is direct from FLIR (as also indicated by the above post - for a great price!). Does anyone know if this model will ship with the appropriate hardware + firmware to apply the hack?

Lastly, has anyone tried to do this on a Mac? I cannot see an issue with the wifi method since it just requires python and putty to modify and upload the files, all of which can be done in terminal and with a text editor.
 

Online Bud

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1978
  • Country: ca
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #353 on: November 25, 2017, 12:41:45 AM »
I'm a bit surprised. There are 154 downloads of Bud's hack, yet there are only 10 "thank you's" in the post bar and less than 20 "thank you" posts..

Where are the other 124??

Thank you my friend. It's allright, the award was overcoming a technical challenge, not  getting recognition.
 

Offline Fraser

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 6742
  • Country: gb
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #354 on: November 25, 2017, 01:05:06 AM »
Pjuk,

Cameras that come direct from FLIR usually come with the very latest firmware. FLIR do not seem to hold large stocks so they are often fresh from the factory with calibration dates from a few weeks before delivery to the customer. Older stock is sometimes to be found from sources such as Amazon or provincial dealerships.

My understanding is that the latest firmware 3.12 IS NOT compatible with Bud's clever upgrade. I do not know whether a downgrade to firmware 3.9 is possible. Such carries the risk of bricking the camera so needs due consideration.

Fraser
 
The following users thanked this post: pjuk

Offline pjuk

  • Newbie
  • Posts: 2
  • Country: gb
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #355 on: November 25, 2017, 01:18:04 AM »
Thanks for letting me know without me finding out the hard way! Maybe I'll just stick with a non-wifi version for now, although the wifi would be very useful. Shame no-one knows about downgrading from 3.12 to 3.9

 

Offline anton610

  • Newbie
  • Posts: 4
  • Country: at
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #356 on: November 25, 2017, 04:13:51 AM »
Hi,
got my E4 no wifi with 2.0L and 3.9 FW two weeks ago from messgeraete-chemnitz.de
wrote a mail befor to check if the E4 has the right hardware 2.0L, price was 775€
Calibration was in October.

so ask for a E4 with calibration in Oktober.

hope this helps

BR a.
« Last Edit: November 25, 2017, 04:16:43 AM by anton610 »
 

Offline unclerunkle

  • Newbie
  • Posts: 3
  • Country: us
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #357 on: December 02, 2017, 03:23:17 PM »
Really wanted to avoid problems, and I followed Bud's steps slowly and to a T (really, the steps were easy), but now I get banding on the screen like the thermal sensor is broke or something.  I have attached a screenshot of it with the shutter closed below.

The resolution hack went well with no issues (confirmed higher res) then I proceeded to apply the menu hacks at step #16.  Rebooted E4 as suggested and then started playing with the new settings.  The issue started popping up around the time I was messing with the different pallettes and the hot/cold spots.

At this point, I'm like "whatever, these other settings are nice but I don't really need them."  I copy over my original menu files from my backup and again restart the camera.  However, the problem now persists even with the original menu.  At this point I start freaking out a little (and still am), so I decide to do a factory reset.  No go.  At this point I'm like there must be a bad config file somewhere so I decide to copy over ALL my original backup files to the E4 in hopes of resolve the issue.  Issue still persists :|

So, any suggestions?  I really don't know what's wrong.  Maybe my issue is that I tried applying all the new menu settings?

Model E4 2.0L
Software 3.9.0 (camera came with this version)
PN 63906-0604 (wifi model)

EDIT:  Decided to use the FLIRInstallNet.exe app with previously-posted E4 3.9.0 .fif file to see if I could get it as close to stock as possible.  Reimage (I think that's what it would be with this tool) completed but after reboot I see the same behavior.  Perhaps this E4 was not capable of running at 320x240 for some reason or I have a defective unit?
« Last Edit: December 02, 2017, 04:43:45 PM by unclerunkle »
 

Online Squawk

  • Contributor
  • Posts: 43
  • Country: nl
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #358 on: December 03, 2017, 01:13:19 AM »
I see the screenshot you attached has 320x240. Is this after you tried to restore from hacked state? Or before?

I had one hack try failed as well. Not with your reported problem, but I also had some strange things.
In my case, I literally reversed every step from the hack.

I deleted every file copied during the hack (all steps in reverse order) and copied back the original respective files from the backup I made.
Including putting back the original config file as the last reversed step. (I did not try to copy back the complete backup, just the files replaced in the hack steps.)
Then did a hard reset (holding the ON button for 7 seconds and removing the battery for 5 minutes).

This got my E4 (non WiFi) back to its original state, resolution and menu structure.

If you get to this point and the screen is still messed up, I can't think but the problem lies in your hardware having a failure somewhere.
Also, I think if you get to this point, there should be no trace in the E4 that would alert a FLIR repair service person you tried to temper with it by installing a hack.
And you could choose to return it (we have a 14 day money back guarantee in Europe, not sure if you have such a thing in the US), or send it back in for repair.
Be aware though, there is a new firmware out (3.12) that the hack does not seem compatible with. Chances are, that if you send it back for repair and get it returned, they put firmware version 3.12 on it.

I hope this is of any help for you..
« Last Edit: December 03, 2017, 01:15:36 AM by Squawk »
 

Offline unclerunkle

  • Newbie
  • Posts: 3
  • Country: us
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #359 on: December 03, 2017, 02:22:50 AM »
Thanks for the reply.  Every little bit helps.

Good catch on the 320x240 in the screenshot.  I can confirm though that the camera says that pic is 80x60 thermal resolution and 320x240 digital.  Looks like the camera just upscales the thermal image to the digital resolution.

Also, really interesting is that today, after leaving the camera battery unplugged overnight, I no longer get the banding.   :-//

/Very confused.  Perhaps the sensor was overheating or overvolted somehow?
 

Offline unclerunkle

  • Newbie
  • Posts: 3
  • Country: us
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #360 on: December 03, 2017, 09:12:12 AM »
I redid just the basic hack (no menu's from step 16) and everything starts off well.  After about 5-10 minutes, the banding re-appears.  Attached are pics of thermal 80x60, 320x240 initial, 320x240 after 5 minutes, and 320x240 after 10 minutes for comparison.  I'm going to venture the sensor is bad?  Next testing I do will be reverting to 80x60 for a long term test.
« Last Edit: December 03, 2017, 09:31:02 AM by unclerunkle »
 

Online Squawk

  • Contributor
  • Posts: 43
  • Country: nl
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #361 on: December 04, 2017, 12:18:48 AM »
Thanks for sharing your findings.

Reversion back to pre-hack and doing a long term test may indeed point to a hardware failure somewhere.

Good luck!
 

Offline tomas123

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 804
  • Country: de
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #362 on: December 04, 2017, 04:16:16 AM »
  I'm going to venture the sensor is bad?

I think, your sensor is good but you have serious trouble with your flat-field correction (FFC).
Does your shutter work?
The row and column noise is not compensated by uniformity correction.

PS: I love the distortion correction by FLIR in RAW images   :-DD
Code: [Select]
$ exiftool FLIR0010.jpg -b -RawThermalImage > FLIR0010.png
$ convert -define png:swap-bytes=on FLIR0010.png -auto-level FLIR0010a.png
 

 

Offline Den_teh

  • Newbie
  • Posts: 4
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #363 on: December 06, 2017, 04:18:48 AM »
how do i reset a photo counter?
 

Offline Xavier64

  • Contributor
  • Posts: 22
  • Country: gi
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #364 on: December 06, 2017, 05:56:21 AM »
Just connect the camera as USB stick and delete ALL files/folders on it.

After a reboot, factory reset and delete all images through the menu, the counter starts at 1.

Of course, make a backup before you delete anything.

regards
« Last Edit: December 06, 2017, 05:59:52 AM by Xavier64 »
 

Offline Fraser

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 6742
  • Country: gb
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #365 on: December 06, 2017, 06:27:19 AM »
Regarding deleting images to reset the image counter. From other posts in this forum you will see that it is a very bad idea to format the cameras image memory area. Never be tempted to do so as a short cut to deleting all images.

Fraser
 
The following users thanked this post: Den_teh

Offline Den_teh

  • Newbie
  • Posts: 4
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #366 on: December 06, 2017, 09:39:28 PM »
Is it possible to make a resolution of 160x120? I think for my e4 it will be better.
« Last Edit: December 06, 2017, 11:03:10 PM by Den_teh »
 

Offline Fraser

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 6742
  • Country: gb
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #367 on: December 07, 2017, 02:23:12 AM »
Den-teh,

Why would you want 160 x 120 pixels when the E4 is calibrated and capable of 320 x 240 ?

The natural resolution of the cameras LCD display is also 320 x 240, a perfect match for the full microbolometer resolution.

Fraser
 

Offline Den_teh

  • Newbie
  • Posts: 4
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #368 on: December 07, 2017, 06:58:40 AM »
still a problem. on the street -3, and he shows -10 ((
 

Offline apelly

  • Supporter
  • ****
  • Posts: 995
  • Country: nz
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #369 on: December 07, 2017, 07:11:00 AM »
From other posts in this forum you will see that it is a very bad idea to format the cameras image memory area. Never be tempted to do so as a short cut to deleting all images.
I haven't seen that information before, or I've forgotten. And there's no way I'm going to work out where I left off the other thread and resume reading.

Is this just a simple thing of Winblows not being able to format to the same type of filesystem that's on the camera?
I'd rather a Google clue, link, or some theory than "do this" (generally)
 

Offline Fraser

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 6742
  • Country: gb
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #370 on: December 07, 2017, 07:25:08 AM »
Hi Apelly,

It is a new thread that is currently discussing the issue.......

http://www.eevblog.com/forum/thermal-imaging/flir-e4-'there-is-no-memory-card'-error/

Another thread also details the same problem after doing a format of the cameras picture memory.

I have no information on what causes this situation, but suspect that the PC instigated format overwrites something unique and important in the flash memory area. The cameras firmware then effectively loses sight of the Flash memory so no pictures can be stored.

This has happened to other users in the past and has required 'repair' by FLIR as no one knew exactly what was wrong or missing from the Flash memory area.

In the above referenced thread I have made some basic comments in an effort to help diagnose the cause of the problem, but sadly I am no expert on the Ex series firmware inner workings.

Formatting a flash drive should not cause serious harm to the operation of the camera, the fact that it does is unacceptable as users can, and do, format flash drives in everyday life. FLIR have messed up here.

Fraser

Fraser
 
The following users thanked this post: apelly

Offline Xavier64

  • Contributor
  • Posts: 22
  • Country: gi
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #371 on: December 08, 2017, 01:01:44 AM »
Hello together,

I got a Flir E4 with Firmware 3.1.2 so I used the 3.9.0 upgrade package and downgraded the firmware with NO issues.

Now I will try Buds method for upgrading...
« Last Edit: December 08, 2017, 01:11:40 AM by Xavier64 »
 

Offline Xavier64

  • Contributor
  • Posts: 22
  • Country: gi
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #372 on: December 08, 2017, 02:35:01 AM »
worked 75%, but some of the small pics in the menu are missing, but the menu is FULL functional.

Just the pics are missing...


 

Offline Qwiq

  • Newbie
  • Posts: 1
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #373 on: December 08, 2017, 05:17:39 PM »
Do you know if this could possibly work for the WiFi version?
 

Offline RepairLab

  • Newbie
  • Posts: 2
  • Country: gr
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #374 on: December 10, 2017, 03:01:09 AM »
Bud,

Thank you very much for your efforts and the time you spent on this project.
You did a great job.

I just performed the upgrade on my brand new E4 non wifi 2.0L. To be honest I had some difficulties but I was finally able to figure it all out by reading several of your posts here and there.
So Yeap, just posting to say thanks and would like to buy you a beer or something in return so let me know if you accept donations.

Cheers

Microsoldering Addict
www.youtube.com/repairlab
 


Share me

Digg  Facebook  SlashDot  Delicious  Technorati  Twitter  Google  Yahoo
Smf