Author Topic: Something wrong with the server?  (Read 12671 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Online EEVblog

  • Administrator
  • *****
  • Posts: 30594
  • Country: au
    • EEVblog
Re: Something wrong with the server?
« Reply #25 on: November 16, 2011, 05:33:59 am »
Arghh, no idea what's going on.
Have tried some stuff with the caching, and optimising databases, but no real idea if it's working. It seems hit and miss.
HostMonster has always been super-reliable for me for a decade now, but granted, that's on a different sever.
The AmpHour server may be sharing with some other site that's hogging bandwidth, but I asked HostMonster and they seem to think it's something with our code.
No idea about that, it's just a standard Wordpress installation, but it does have a custom theme which could be causing problems?

Dave.
 

Offline amspire

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 3787
  • Country: au
Re: Something wrong with the server?
« Reply #26 on: November 16, 2011, 06:12:27 am »
Has something wiped out the ".htaccess" file in the website root folder?

It should look something like this
Code: [Select]
# BEGIN WordPress
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
</IfModule>

# END WordPress
 

Online EEVblog

  • Administrator
  • *****
  • Posts: 30594
  • Country: au
    • EEVblog
Re: Something wrong with the server?
« Reply #27 on: November 16, 2011, 06:14:50 am »
It there and it looks like this:

Code: [Select]
# BEGIN WordPress
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteRule ^index\.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
</IfModule>

# END WordPress
 

Offline amspire

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 3787
  • Country: au
Re: Something wrong with the server?
« Reply #28 on: November 16, 2011, 06:32:25 am »
I think that .htaccess should work.

Has anything changed the permissions of the folders and files?

The folders should probably have permission 755 and the files 644.

If all of that is correct, if may be the mod_sec issue that you can search for on Google. You may have to ask the host to disable mod_sec for your site.

If they have it installed, without disabling specific rules, it can break Wordpress.

Richard
« Last Edit: November 16, 2011, 06:38:01 am by amspire »
 

Online EEVblog

  • Administrator
  • *****
  • Posts: 30594
  • Country: au
    • EEVblog
Re: Something wrong with the server?
« Reply #29 on: November 16, 2011, 11:23:17 pm »
I think that .htaccess should work.

Has anything changed the permissions of the folders and files?

The folders should probably have permission 755 and the files 644.

If all of that is correct, if may be the mod_sec issue that you can search for on Google. You may have to ask the host to disable mod_sec for your site.

If they have it installed, without disabling specific rules, it can break Wordpress.

Richard

All directories look to be 755, and all files that I checked were 644
If it was working just days ago, why would any mod_sec thing have been suddenly switched on?

Dave.
 

Offline lindworm

  • Contributor
  • Posts: 26
  • Country: de
Re: Something wrong with the server?
« Reply #30 on: November 16, 2011, 11:36:53 pm »
You should place a .php file with the following content somewhere on the webspace:
Code: [Select]
<?php phpinfo(); ?>Then open the file in the browser,  look for the "mod_rewrite" module to check if this is running.  You can save the output for later questions on your local pc but make sure you delete the php file after you took a look at its output!

Best regards
 

Offline AntiProtonBoy

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 770
  • Country: au
    • Youtube Channel
Re: Something wrong with the server?
« Reply #31 on: November 17, 2011, 05:39:21 am »
mod_sec might have been added by the hosting company during a routine upgrade/update on their servers. Still, mod_sec should not blanket filter every thing like that.

As a test, disable mod_rewrite rules and see what happens:

Code: [Select]
# BEGIN WordPress
#<IfModule mod_rewrite.c>
#RewriteRule ^index\.php$ - [L]
#RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
#RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
#RewriteRule . /index.php [L]
#</IfModule>

# END WordPress

This action makes URLs less pretty. If this does not fix your problem, then there is probably more fundamental going on here, perhaps the database or worpress config is shot to shit.

Also make sure the permalinks settings are configured correctly in wordpress and matches the .htaccess rewrite rule.
https://codex.wordpress.org/Using_Permalinks


May the force be with you.


 

Offline amspire

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 3787
  • Country: au
Re: Something wrong with the server?
« Reply #32 on: November 17, 2011, 07:05:29 am »
A number of people have had the problem - all pages are 404 except for the Home page.

Usually, changing permalinks to default, and back again cures the problem.

So in the admin panel, go to Settings->Permalinks, set to "default" and Save.

Hopefully the links will now work, but the URL's for the links will be ugly.

If this is OK, change it back to your original settings and the site should be working again.

I will try this out in an hour or two on a test Wordpress site to make sure nothing bad happens, if you can wait.

Richard.
« Last Edit: November 17, 2011, 07:17:12 am by amspire »
 

Online EEVblog

  • Administrator
  • *****
  • Posts: 30594
  • Country: au
    • EEVblog
Re: Something wrong with the server?
« Reply #33 on: November 17, 2011, 07:15:48 am »
A number of people have had this problem.

Usually, changing permalinks to default, and back again cures the problem.

So in the admin panel, go to Settings->Permalinks, set to "default" and Save.

Hopefully the links will now work, but the URL's for the links will be ugly.

If this is OK, change it back to your original settings and the site should be working again.

I will try this out in an hour or two on a test Wordpress site to make sure nothing bad happens, if you can wait.

Richard.

Did that and it seems to be working now?

Dave.
 

Offline amspire

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 3787
  • Country: au
Re: Something wrong with the server?
« Reply #34 on: November 17, 2011, 07:17:53 am »
Works for me.  :)
 

Offline FreeThinker

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 791
  • Country: england
  • Truth through Thought
Re: Something wrong with the server?
« Reply #35 on: November 17, 2011, 10:58:55 am »
Machines were mice and Men were lions once upon a time, but now that it's the opposite it's twice upon a time.
MOONDOG
 


Share me

Digg  Facebook  SlashDot  Delicious  Technorati  Twitter  Google  Yahoo
Smf