Does the text say anything about the GBW or fT of A1 and A2? Are they assumed equal?
Tim
Hi Tim,
At the moment, I don't see any references to GBW or fT. I would have thought that as long as fT and the gain you're working with at A2 (second stage) provides the proper bandwidth for that stage then the overall bandwidth would be unaffected. I would understand seeing rolloff if the second stage bandwidth was lower than your signal bandwidth.
In the text, all I see is:
"...a second limit to signal bounds the attainable improvement due to the finite bandwidth of the added amplifier...The signal bandwidth limitations of both amplifiers now bound the upper end of the attainable circuit bandwidth...the bandwidth limit of A2 (the second stage amplifier) makes the signal bandwidth and noise curves peak at the same optimum value of Av
0o (optimal gain of stage two). Above Av
0o, this bandwidth limit rolls off both signal and noise, equalizing their bandwidths..."
They also make a reference in chapter 6, so I'll read though that to see if there's any details there.
For our prototype that we're doing in the lab, we're trying to get 50kHz BW out, but if we use a non-inverting amplifier with a gain of 3 for the second stage then the signal bandwidth gets reduced to 15kHz or so. But if the second stage is an inverting amplifier (same gain) then the signal bandwidth is untouched and we get our 50kHz signal bandwidth. Both op amps has an fT in the 65MHz+ range.