Electronics > Repair

Hot air station warms up but bails out halfways (Atten ST-862D rebadge)

(1/2) > >>

trondl:
Hi!
I have an RS Components 2024489 station, which is basically an Atten ST-862D.
It worked fine for over a year of random use (not daily).
It then started to heat up as usual, but when halfways into the ramp up, it beeps and cools down again.
Bought new heating elements from a different brand (MULTICOMP PRO MP740787) as RS had a significantly longer delivery window.
Worked fine for some hours.
Now it's the same again.

Any suggestions?
Usual suspects?

The unit hasn't seen rough usage, and has been IMO treated with care.
I do have one more fresh heating element if you believe I've been delivered a dud.

wasedadoc:
Have you ascertained whether the elements go faulty or is some control ciircuit cutting the power off?

modoran:
Maybe the button on the handle is the problem, or some wires became loose.  You could've been buying 2 original Atten for the price of one RS rebrand.

trondl:

--- Quote from: modoran on May 21, 2024, 11:50:49 am ---Maybe the button on the handle is the problem, or some wires became loose.  You could've been buying 2 original Atten for the price of one RS rebrand.

--- End quote ---

I opened up the handle to inspect the switch.
It seemed functional, but I gave it some contact cleaner to be on the safe side.

After reassembly, all was fine again!
May have been a slightly off centre placement of the switch that caused the whole issue.

Thanks a bunch!

trondl:
Not so fast!

It is stable when the handle is horizontal.
Once I tilt it vertically-ish, it cuts off.
I've tried wiggling the tube at each end without causing any issues.

Hmmmm.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

There was an error while thanking
Thanking...
Go to full version
Powered by SMFPacks Advanced Attachments Uploader Mod