Author Topic: [SOLVED] Stereo amp cracking and popping one channel only  (Read 3439 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline negativ3

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 107
  • Country: th
[SOLVED] Stereo amp cracking and popping one channel only
« on: August 06, 2016, 04:43:17 am »
Hi all,

I have a Creative Inspire T3130 2.1 channel amp connected to my Raspberry Pi running Openelec.

The audio right channel audibly cracks and pops intermittently regardless of the volume setting (turned all the way down it still presents the problem).

Left and sub channels work just fine.

What in your opinion could be the cause? A lot of hot snot on the board is brittle and has just falls off at the slightest touch.

Thanks all.
« Last Edit: August 07, 2016, 09:04:58 am by negativ3 »
 

Offline cncjerry

  • Supporter
  • ****
  • Posts: 974
Re: Stereo amp cracking and popping one channel only
« Reply #1 on: August 06, 2016, 04:59:55 am »
Inter-stage coupling cap if it uses them.  Could be a poor/cold solder joint on the input side.  Try moving the cables around and flexing the board a little.  A little work with a scope should find it quickly.
 
The following users thanked this post: negativ3

Offline jh15

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 479
  • Country: us
Re: Stereo amp cracking and popping one channel only
« Reply #2 on: August 06, 2016, 05:10:51 am »
noisy transistor too. Try some cooling spray. I think of 2sc 1458 memory maybe wrong of this, but was common.
tek 575 curve tracer top shape, 535 top shape, 465. 545 hickok clone, Telsa Model S,  Ohio Scientific c24P single board computer, many c-64 from my club days, Giant electric bicycle, Rigol stuff, Heathkit AR-15 receivers 2, Heathkit et 3400a trainer and interface,
 
The following users thanked this post: negativ3

Offline cvanc

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 608
  • Country: us
Re: Stereo amp cracking and popping one channel only
« Reply #3 on: August 06, 2016, 01:21:42 pm »
Several questionable solder joints on the board...
 
The following users thanked this post: negativ3

Offline voltz

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 267
  • Country: gb
Re: Stereo amp cracking and popping one channel only
« Reply #4 on: August 06, 2016, 09:27:39 pm »
Several questionable solder joints on the board...

+1 (and well spotted)

And that is the Audio IC. Possibly explains the fault even with volume down. Re-solder all audio IC pins.

If that still does not work, try tapping the PCB with insulated handle of a screwdriver and see if you can locate the area of the PCB that has biggest effect on the noise.

If no effect, then could be an unstable component, try 'freeze it' spray and locate the component that way.
 
The following users thanked this post: negativ3

Offline negativ3

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 107
  • Country: th
Re: Stereo amp cracking and popping one channel only
« Reply #5 on: August 07, 2016, 03:10:13 am »
VERY well spotted cvanc. I will go over the whole board for good measure.

Thanks all for the tips. Will determine the audio IC and get the datasheet as well in case the dry joints do not fix.
 

Offline negativ3

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 107
  • Country: th
Re: Stereo amp cracking and popping one channel only
« Reply #6 on: August 07, 2016, 04:54:14 am »
Re soldering those dry joints did the trick. Thanks all for your excellent contributions.
 


Share me

Digg  Facebook  SlashDot  Delicious  Technorati  Twitter  Google  Yahoo
Smf