EEVblog Electronics Community Forum

Electronics => Repair => Topic started by: Refrigerator on October 06, 2018, 08:44:17 am

Title: TI-82 STATS does not power up properly anymore.
Post by: Refrigerator on October 06, 2018, 08:44:17 am
My precious TI-82 has been having problems powering up for about a year now, it would take a few tries to get it running and sometimes it would even display "MEM CLEARED", after one good power up it turns on without problems if i don't leave it off for too long.
Also most of the time after a difficult power on it has the contrast way up so i have to re-adjust it :-//
But now i pulled it out to do some TL431 resistor divider calculations and it doesn't power up anymore  :-BROKE
Has anyone had this happen? Could it be a simple fix?
BTW, the batteries are good.

PS: while writing this post i gave it another try and it powered up :phew: and the contrast is way up as well.

Title: Re: TI-82 STATS does not power up properly anymore.
Post by: shakalnokturn on October 08, 2018, 11:34:31 pm
...
BTW, the batteries are good.
...

This may sound a stupid question of course: You have checked the backup battery too?
Otherwise check PCB for battery corrosion.
Title: Re: TI-82 STATS does not power up properly anymore.
Post by: Refrigerator on October 11, 2018, 03:26:05 pm
I had it replaced before the other one went bad but i figured it wouldn't hurt but the next day i had a "MEM CLEARED" and i knew it had nothing to do with the batteries.
The one buttoncell that i replaced was still like new so i keep it in the battery tray as a spare.