Author Topic: Metcal MX PS5000 issue  (Read 1900 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bricksnmortar

  • Contributor
  • Posts: 5
  • Country: au
Metcal MX PS5000 issue
« on: December 26, 2021, 09:08:32 am »
Hi All,
newbie here, bought a used Metcal MX-PS5000 after getting sick of the cheap all in one wand unit I'd been using.  I decided I want to learn more about repairing stuff.
The used main unit came with nothing else so I bought a brand new MX-H1-AV and two new original Metcal tips.
When I turn it on I get the first screen pop up telling me its version 1.22 firmware, nice.
Then I get a screen with the word Power and an arrow moving across towards the right and power says 00.
It does that no matter if I use the wand in the left or right port. Tip does not get hot.
I did a factory reset (hold onto the button while you switch on the unit and navigate through the menu).
I'm hoping its something I've done that is silly and not a repair required to the unit.
thanks in advance.

 

Offline Shock

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 3999
  • Country: au
Re: Metcal MX PS5000 issue
« Reply #1 on: December 29, 2021, 08:22:50 pm »
This may help, read the comments as well. Don't take their word for correct replacement parts etc. Double check all of that yourself.
https://andydoz.blogspot.com/2017/10/metcal-mx-ps5000-repair.html
Soldering/Rework: Pace ADS200, Pace MBT350
Multimeters: Fluke 189, 87V, 117, 112   >>> WANTED STUFF <<<
Oszilloskopen: Lecroy 9314, Phillips PM3065, Tektronix 2215a, 314
 
The following users thanked this post: thm_w

Offline thm_w

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 4666
  • Country: ca
  • Non-expert
Re: Metcal MX PS5000 issue
« Reply #2 on: December 29, 2021, 11:38:39 pm »
Shock's link describes exactly what you are seeing so hopefully that fixes it.

Did you buy it as working or for repairs? If it was ebay and bought as working (used), then seller listed it incorrectly.
Profile -> Modify profile -> Look and Layout ->  Don't show users' signatures
 
The following users thanked this post: Shock

Offline Shock

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 3999
  • Country: au
Re: Metcal MX PS5000 issue
« Reply #3 on: December 30, 2021, 05:57:47 am »
I was going to mention that, it probably was thrashed before you got it anyway. Perhaps seek a partial refund and see if they play ball. As you already have the new handle repairing might be the best option.
Soldering/Rework: Pace ADS200, Pace MBT350
Multimeters: Fluke 189, 87V, 117, 112   >>> WANTED STUFF <<<
Oszilloskopen: Lecroy 9314, Phillips PM3065, Tektronix 2215a, 314
 

Offline bricksnmortar

  • Contributor
  • Posts: 5
  • Country: au
Re: Metcal MX PS5000 issue
« Reply #4 on: December 30, 2021, 10:45:06 am »
thanks for the link. It was (cleverly) tagged as unknown condition  |O
Will pull it and start to have a look. From the link some of the components are no longer current so will have to follow their lead and look for alternatives.
 

Offline Shock

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 3999
  • Country: au
Re: Metcal MX PS5000 issue
« Reply #5 on: December 30, 2021, 02:00:44 pm »
thanks for the link. It was (cleverly) tagged as unknown condition  |O

What condition category did the Ebay listing say?

Used: An item that has been used previously. The item may have some signs of cosmetic wear, but is fully operational and functions as intended.
For parts or not working: An item that does not function as intended and is not fully operational.

If it was "Used" find the item in your history and select return and doesn't work or defective. Tell them the problem "Turns on but won't heat brand new iron/tip". Say you are "Willing to accept a partial refund of $XX which should cover repair costs". Attach a photo of it plugged in not burning your fingers and a photo of your receipt showing that the iron and tips are new.
« Last Edit: December 30, 2021, 02:02:19 pm by Shock »
Soldering/Rework: Pace ADS200, Pace MBT350
Multimeters: Fluke 189, 87V, 117, 112   >>> WANTED STUFF <<<
Oszilloskopen: Lecroy 9314, Phillips PM3065, Tektronix 2215a, 314
 
The following users thanked this post: thm_w

Offline bricksnmortar

  • Contributor
  • Posts: 5
  • Country: au
Re: Metcal MX PS5000 issue
« Reply #6 on: December 31, 2021, 04:44:35 am »
yes just looked, it was tagged as 'used'
but said they didn't test it...
 

Offline Shock

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 3999
  • Country: au
Re: Metcal MX PS5000 issue
« Reply #7 on: December 31, 2021, 12:45:58 pm »
This is all just basic ebay stuff. My last post tells you exactly how to ask for a partial refund. Pick a fair amount and if he gives you a hard time or stalls escalate it to ebay. Just give him a week or so to respond, if you don't hear back then escalate it anyway.

To incorrectly list the item and then add caveats like "not tested" is a well known trick to sellers. You won't need to return it even if he refuses to offer a partial refund. If ebay saw this in almost all cases they would side with you.
Soldering/Rework: Pace ADS200, Pace MBT350
Multimeters: Fluke 189, 87V, 117, 112   >>> WANTED STUFF <<<
Oszilloskopen: Lecroy 9314, Phillips PM3065, Tektronix 2215a, 314
 
The following users thanked this post: FrankE

Offline bricksnmortar

  • Contributor
  • Posts: 5
  • Country: au
Re: Metcal MX PS5000 issue
« Reply #8 on: November 09, 2022, 03:38:51 am »
just to tidy the end of this topic up (belatedly).
Units with this issue seems to be toast or at least a reasonably difficult repair and trying to find spares.
The seller did take it back (thankfully).
So I bought another one also on ebay and its completely functional.
Thanks for those with input.
 
The following users thanked this post: Shock, thm_w


Share me

Digg  Facebook  SlashDot  Delicious  Technorati  Twitter  Google  Yahoo
Smf