Author Topic: Enabling options for R&S test equipment  (Read 59262 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ve7xen

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 734
  • Country: ca
    • VE7XEN Blog
Re: Enabling options for R&S test equipment
« Reply #100 on: June 03, 2017, 05:50:11 am »
Received a CMU200 today in pretty good nick, but not many options, I do have the audio measuring stuff though. It's kind of annoying that the RF generator turns off when you switch to the audio measurement application. What were they thinking??

I tweaked the keygen a bit to hopefully make it easier to use, it prompts for your S/N and generates all (I think) available keys. You can also run it directly from a browser on repl.it. Just click here: https://repl.it/I4Pp/0 Or find it on the repository below.

I created a repository on my website as well to host documents, firmware, etc. for the CMU200. I've placed some useful files there. If you think there is anything else that belongs, please PM me and I'd be happy to host it. http://gotroot.ca/cmu200/

Thanks for the efforts of those in the thread!
« Last Edit: June 03, 2017, 05:53:49 am by ve7xen »
73 de VE7XEN
 
The following users thanked this post: msraya, _Wim_, Muxr, TheDefpom, richnormand, Bicurico, Ringmodulator

Offline Skippossauro

  • Newbie
  • Posts: 1
  • Country: pt
Re: Enabling options for R&S test equipment
« Reply #101 on: June 05, 2017, 05:19:34 pm »
Hi,

Today checked installed keys on newer equipment's with Win7 and Win10 installed, and keys are in pure decimal, and have 30 digits long, I've checked FSV, RTO and RTM R&S parts. To generate keys with double length, i.e. 16 byte long I believe other method should be used, right?

Regards,
Skippy

Received a CMU200 today in pretty good nick, but not many options, I do have the audio measuring stuff though. It's kind of annoying that the RF generator turns off when you switch to the audio measurement application. What were they thinking??

I tweaked the keygen a bit to hopefully make it easier to use, it prompts for your S/N and generates all (I think) available keys. You can also run it directly from a browser on repl.it. Just click here: https://repl.it/I4Pp/0 Or find it on the repository below.

I created a repository on my website as well to host documents, firmware, etc. for the CMU200. I've placed some useful files there. If you think there is anything else that belongs, please PM me and I'd be happy to host it. http://gotroot.ca/cmu200/

Thanks for the efforts of those in the thread!
 

Offline Astrodev

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 91
  • Country: gb
Re: Enabling options for R&S test equipment
« Reply #102 on: July 14, 2017, 10:18:02 pm »
Just got round to trying the interactive version of the generator and it worked when I enabled the K54 Bluetooth Audio Profiles and it worked exactly as expected.

However in getting the DAT files off the instruments I noticed something that on a couple of different instruments the Hex identifier was the same as the last 2 digits of the R&S numeric model number printed on the front panel, is this just a coincidence or is this where it originates to identify different versions of an instrument.
 

Offline fisafisa

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 76
  • Country: es
Re: Enabling options for R&S test equipment
« Reply #103 on: August 20, 2017, 10:17:57 pm »
Hi
Anybody tried adding software options to a CRTU unit?
I was able to install the various packages but I do not have the option to enabling them with the code.
The only sw options I can enable are K2,K5,K6,K9

Code generation works otherwise.

F
« Last Edit: August 20, 2017, 10:42:35 pm by fisafisa »
 

Offline ps

  • Contributor
  • Posts: 23
  • Country: de
Re: Enabling options for R&S test equipment
« Reply #104 on: August 21, 2017, 06:04:39 pm »
I was able to install the various packages but I do not have the option to enabling them with the code.
The only sw options I can enable are K2,K5,K6,K9

You have Option B5/B6 installed? This is required for stand-alone GSM, K20 - K26.

WCDMA does not run on the CRTU-RU (what you probably have), but on the CRTU-PU. This is a separate Protocol Unit with a PC and a couple of DSP boards that connects to the CRTU-RU via the B7 I/Q interface. Usually you have either a stand-alone GSM system (with B5/B6) or an expanded system with B7 and CRTU-PU box.
 

Offline fl30216

  • Newbie
  • Posts: 4
  • Country: de
Re: Enabling options for R&S test equipment
« Reply #105 on: September 01, 2017, 09:51:29 pm »
Hi,
I would like go back to the topic: Enabling options for R&S test equipment.

I have the same problem like AudioplatinumService in re #35 with an R&S UPL Audio Analyzer. I would like to enable the UPL-B6 Option for advanced analyzing.

Unfortunatelly I can't find out the key methode, but it seems others then for the CMU200.
Maybe someone has more experience as I and can help.

The key code are 5 numbers in the rage from 00000 until 65535.

The required inputs are the same like for CMU200:
1.) SNumber: new 100404 or old 849260
2.) SNumber2 new 1078.2008Kxx (xx = 06 or 16 or 66) or the second part of the old Serial Number xxx
3.) Option Number e.g. Option UPL-B4 = "2", UPL-B10 = "3", UPL-B6 = "4"

Sample key codes that I have:
SN           SN2         B4 (0)      B21 (1)    B22 (2)     B10 (3)    B6 (4)      B8 (6)      B9 (8)      U81 (9)
100404    06           43505                                      44597     37262                      38524   
100882    06           51667                                      52759            
100918    06           35281       65062                      36373            
100103    16           46338                                      45766      36221      36071      35471      65007
100254    16           18966                                      17822      15080                     13580      28134
100261    16           38152                                      37580      43653         
                           
849260    015         15747       19559      42997       14917            
833494    002         33711                                      33899      48080       47690      
829567    001         10410                                      10018      11306         
826546    007         51993                                      52445      62310         
 
The following users thanked this post: fisafisa

Offline fisafisa

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 76
  • Country: es
Re: Enabling options for R&S test equipment
« Reply #106 on: September 02, 2017, 10:31:38 pm »
HI
I have got two CRTUs
one has :
rxtx1                V7.20    17.01.03
rxtx2                V7.20    17.01.03
PMGR_RX_DSP_1     
PMGR_TX_DSP_1     
PMGR_RX_DSP_2     
PMGR_TX_DSP_2     
CMU-B17           
CMU-B27           
2nd RF Channel   
DIG               
ADC 1             
DDC 1             
AUC 1             
ADC 2             
DDC 2             
AUC 2             
OCXO 2           
NETCLK 1         
NETCLK 2         
REF_EEP           
RXTX2_EEP         
DIG_EEP           
AUC1_EEP         
AUC2_EEP         
ADC1_EEP         
ADC2_EEP         
IQIF_EEP         
CMU-B11/B12       B12
Harddisk         
PCMCIA           
CPU               Intel Pentium III
CRTU-B1/B2        B2
CRTU-B5           +
CRTU-B5-1_V04     
CRTU-B5-2_V04     
CRTU-B56-1       
CRTU-B56-2       
CRTU-B6           
CRTU-B7           
FE (1100.3120.02)
CMUDrv           
CMU               
K2               
K5               
K20               not enabled
K21               not enabled
K22               not enabled
K23               not enabled
K24               not enabled
Audio             
RF               
GSM 400 MS       
GSM 850 MS       
GSM 900 MS       
GSM 1800 MS       
GSM 1900 MS       

The other has
rxtx1                V7.20    17.01.03
rxtx2                V7.20    17.01.03
PMGR_RX_DSP_1     
PMGR_TX_DSP_1     
PMGR_RX_DSP_2     
PMGR_TX_DSP_2     
2nd RF Channel   
DIG               
ADC 1             
DDC 1             
AUC 1             
ADC 2             
DDC 2             
AUC 2             
OCXO 2           
NETCLK 1         
NETCLK 2         
REF_EEP           
RXTX1_EEP         
DIG_EEP           
AUC1_EEP         
AUC2_EEP         
ADC1_EEP         
ADC2_EEP         
CMU-B11/B12       B12
Harddisk         
PCMCIA           
CPU               Intel Pentium III
CRTU-B1/B2        B2
CRTU-B5           
CRTU-B5-1_V04     
CRTU-B5-2_V04     
CRTU-B56-2       
CRTU-B6           
FE (1100.3120.02)
CMUDrv           
CMU               
K2               
K20               not enabled
K21               not enabled
K22               not enabled
K23               not enabled
K24               not enabled
Audio             
RF               
GSM 400 MS       
GSM 850 MS       
GSM 900 MS       
GSM 1800 MS       
GSM 1900 MS       

I guess I should be able to enable options K20-K24 in both?

Thanks

 

Offline fl30216

  • Newbie
  • Posts: 4
  • Country: de
Re: Enabling options for R&S test equipment
« Reply #107 on: September 03, 2017, 08:53:59 am »
What is your type number? Normally the RU's have 82 or 83. That is your SN2 for the key generator.

BR
 

Offline MaartenH

  • Contributor
  • Posts: 7
  • Country: be
Re: Enabling options for R&S test equipment
« Reply #108 on: September 07, 2017, 07:33:55 pm »
Back to installing the AMPS option:
I downloaded IS1MV5.20.exe and put this on the PCMCIA drive.
In the DOS mode I tried to execute this file but the answer was "This program cannot be run in DOS mode" How to execute it ?
 

Offline Velund

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 69
Re: Enabling options for R&S test equipment
« Reply #109 on: September 07, 2017, 07:41:14 pm »
If memory serves me correctly, it is self-extracting archive, need to be extracted to the root of PCMCIA drive. Then put this drive in turned off CMU, start and enter Version Manager and choose s/w installation.
 

Offline MaartenH

  • Contributor
  • Posts: 7
  • Country: be
Re: Enabling options for R&S test equipment
« Reply #110 on: September 07, 2017, 08:32:35 pm »
But the R&S site says:
 " Download the file IS1MV5.20.exe on your PCMCIA-Memory card and execute it.
It will create the installation folder "IS1MV5.20" with the necessary files for the software update.
After this you can delete the file IS1MV5.20.exe"
 

Offline Velund

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 69
Re: Enabling options for R&S test equipment
« Reply #111 on: September 07, 2017, 08:50:18 pm »
It is self-extracting archive. Once you execute it from root of PCMCIA (in Windows) - it unpack yourself to a folder on the same drive.
 

Offline MaartenH

  • Contributor
  • Posts: 7
  • Country: be
Re: Enabling options for R&S test equipment
« Reply #112 on: September 07, 2017, 09:01:18 pm »
Clear, but how do I start Windows ?
When I start normally I come direct in the CMU application, from there I can go with (ALT-F4) to DOS, but how to start only Windows ?
 

Offline Velund

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 69
Re: Enabling options for R&S test equipment
« Reply #113 on: September 07, 2017, 09:14:05 pm »
I used my old laptop PC with Windows 98 to make installation card.

You can try to unpack on PC and move resulting folder to card
 

Offline fisafisa

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 76
  • Country: es
Re: Enabling options for R&S test equipment
« Reply #114 on: September 07, 2017, 09:57:26 pm »
replying to fl30216
subtype is 082
 
The following users thanked this post: MaartenH

Offline eliocor

  • Supporter
  • ****
  • Posts: 433
  • Country: it
    • rhodiatoce
Re: Enabling options for R&S test equipment
« Reply #115 on: September 07, 2017, 10:11:06 pm »
Quote
Skippossauro on 2017-06-05, 17:19:34
Today checked installed keys on newer equipment's with Win7 and Win10 installed, and keys are in pure decimal, and have 30 digits long, I've checked FSV, RTO and RTM R&S parts. To generate keys with double length, i.e. 16 byte long I believe other method should be used, right?

A friend of mine owns a SMJ100A unit (discontinued) and I discovered the options key is composed of 15 couples of numbers (no alphabetic chars), so the generator proposed in this discussion is useless.
Any hope to find a compatible generator?
 

Offline MaartenH

  • Contributor
  • Posts: 7
  • Country: be
Re: Enabling options for R&S test equipment
« Reply #116 on: September 08, 2017, 12:25:29 pm »
@ Velund THANKS !
 

Offline fl30216

  • Newbie
  • Posts: 4
  • Country: de
Re: Enabling options for R&S test equipment
« Reply #117 on: September 10, 2017, 03:02:47 pm »
@fisafisa

It looks like, that it is not possible to enable the K2x (signaling) options in a CRTU-RU device. For enabling any options it must to see in the SETUP --> OPTION menue. If not you can't enable.
Maybe it is depend on the HW option. The CMU200 and the CRTU-RU have different HW (B5 vs. B21) and different FW (5.2x vs. 3.23) in it. You know, the CRTU-RU is not a stand alone device, it comes always together with a CRTU-PU (protocol unit). You can see it on your serial number ("part of ...).
What you want is using the signaling options of an CMU200, but the signaling options for a CRTU-W (this is the real name of the device combination) is generated in the PU (protocol unit), the RU is controlled be remote.
You can only using the non-signaling and the maintenance possibilities in the RU if its stand alone.

BR
 

Offline tmbinc

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 224
Re: Enabling options for R&S test equipment
« Reply #118 on: September 11, 2017, 09:17:32 pm »
CRTU-RUs are only paired with CRTU-PUs for WCDMA application. For GSM, the CRTU-RU is stand-alone.

The CRTU-RUs paired with PUs have the IQ option (B7 if i remember correctly?), but they don't have the CRTU-RU's GSM signalling options. The CRTU-RUs from stand-alone configurations (CRTU-G) usually don't have the IQ option (unless they were used with an external fading simulator, or interfacing to a phone baseband directly), but did contain the GSM signalling boards.

Now, the CRTU signalling options are detected by the CMU software, but - as far as I know - cannot be used for GSM signalling mode. The CMU software seem to be able to load the FPGAs for these, but it doesn't "unlock" the signalling test options due to missing hardware. (I once patched the executables to show the menu, but access to it crashes; it's definitively not a software licensing/option issue.)
 

Offline fisafisa

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 76
  • Country: es
Re: Enabling options for R&S test equipment
« Reply #119 on: September 11, 2017, 10:17:47 pm »
If tmbinc is correct, then there is a hardware configuration with a GSM signalling card.
Do you know what card would that be?
Is that a module that slots inside one of the cards?

 

Offline tmbinc

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 224
Re: Enabling options for R&S test equipment
« Reply #120 on: September 12, 2017, 03:22:32 pm »
I should have been more clear: The GSM signalling hardware for CRTU-RUs is different from the GSM signalling hardware for CMU200. The DOS OPSW only supports the CMU200 version.


(That's the simplified version.)

I think there are different types of GSM signalling options for CMU200 (B21; B21Var14; V21Var02); there's the USU (Universal Signalling Unit) and the ULH (Universal Link Handler). There's also B56Var14 (PowerPC for USU).

Now, for CRTU, there's CRTU-B5-{1,2}_V02 and CRTU-B5-{1,2}_V04 (mine has the CRTU-B5-{1,2}_V04 fitted), as well as the CRTU-B56-2 (PowerPC board; from Windows you can telnet into it and it runs Linux(!)).  But these do not allow the signalling tests to be used. I agree that they _sound_ similar to the CMU-200 options, they physically seem to be different; so I believe.

Do we have board photos of them to compare them with the CRTU-RU cards?
 

Offline fisafisa

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 76
  • Country: es
Re: Enabling options for R&S test equipment
« Reply #121 on: September 15, 2017, 10:04:16 pm »
hi.
Thanks for the info.
Are you able to telnet to them on the standard port?

Running linux... If so we can ask RS to release the source code...
I think it would be really great if we had a more detailed block diagram of the CRTUs..
 

Offline Wilts01

  • Contributor
  • Posts: 8
  • Country: gb
Re: Enabling options for R&S test equipment
« Reply #122 on: November 08, 2017, 01:26:32 pm »
I have been following this thread with some interest.

I have managed to get the ability to add additional sw modules working on my CMU200.  For example, I have got the stereo K14 option working.  However, I am having problems getting AMPS (K29) to work. 

I started off by putting in the option code for K29 which it accepted.  However, no sign of the AMPS option on the menu.  I then realised that I should have installed the IS1MV5.20 software which I successfully managed to do.  However, I still do not have AMPS working.  As you can see from the photo below, the CMU200 seems to see AMPS is there but it isn't enabled on Chan 1 (and selecting it makes no difference).  Any idea what I have missed?  I have the following hardware options B12, B21v14, B54v14, B56v14, B66, B68, B96, U65v04.


Any advice gratefully received


 

Offline Velund

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 69
Re: Enabling options for R&S test equipment
« Reply #123 on: November 08, 2017, 01:38:12 pm »
I started off by putting in the option code for K29 which it accepted.  However, no sign of the AMPS option on the menu.

You have no AMPS software package installed. Option is activated, but no software to use it in instrument. Installation package is available, so just install it and go ahead.
 

Offline Wilts01

  • Contributor
  • Posts: 8
  • Country: gb
Re: Enabling options for R&S test equipment
« Reply #124 on: November 08, 2017, 03:30:00 pm »
Thanks.  Apologies if I am being stupid but exactly what is the AMPS software?  i thought it was part of the IS1MV5.20 package which i have installed.  Is there another package I should be installing?  If so, where do I get it?

 


Share me

Digg  Facebook  SlashDot  Delicious  Technorati  Twitter  Google  Yahoo
Smf