Author Topic: Need help hacking DP832 for multicolour option.  (Read 61410 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ted572

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 405
  • Country: ca
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #300 on: July 16, 2019, 11:06:28 am »
DP800 Firmware 16 (re. DP832/A, etc.) initial 00.01.16.00.00 was a Beta version, although the current version 00.01.16.00.02 (2019-1-31) is a official released version.

Edit: Added applicable improvements.
     
    Support for USB-GPIB
    Fixed *OPT? command
    Fixed cursor settings
    Fixed LAN Library (network stability)
    Other. . . .
« Last Edit: July 16, 2019, 11:44:06 am by ted572 »
 

Offline Marc M.

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 132
  • Country: us
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #301 on: July 16, 2019, 01:48:53 pm »
... where are you getting your smd 0806 leds from?...
I can't say for sure, had them for several years.  My guess is either Fleabay or AliExpress, I think I just bought an assortment of 5 colors for stock.  The purpler red and hopefully yellower yellow LEDs I ordered for this are coming from Fleabay.
Don't replace the cap, just empty the filter!
 

Offline JDubU

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 330
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #302 on: July 16, 2019, 04:56:24 pm »
Is the LED source voltage high enough to put a red and blue led in series for channel 3?
 

Offline HDR

  • Newbie
  • Posts: 4
  • Country: de
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #303 on: July 17, 2019, 08:02:42 am »
Does anyone know if you can upgrade a DSA815-TG to a DSA832-TG?

No way, different hardware! Compare the weights of the instruments in the specs, this already tells everything. The higher-spec'd DSA8XX units feature a much more modular design, like the Siglent SSA3000 series.

Cheers,
Thomas

Ok, i just orderd the Rigol DSA832E-TG. Do you think I can upgrade it to DSA832-TG or even DSA875-TG? The weight of them seems to be equal.
 

Offline 2N3055

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 2600
  • Country: hr
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #304 on: July 17, 2019, 09:24:28 am »
Does anyone know if you can upgrade a DSA815-TG to a DSA832-TG?

No way, different hardware! Compare the weights of the instruments in the specs, this already tells everything. The higher-spec'd DSA8XX units feature a much more modular design, like the Siglent SSA3000 series.

Cheers,
Thomas

Ok, i just orderd the Rigol DSA832E-TG. Do you think I can upgrade it to DSA832-TG or even DSA875-TG? The weight of them seems to be equal.

No and no.
Different hardware. Sorry.

Best regards,
 

Offline ted572

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 405
  • Country: ca
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #305 on: July 17, 2019, 10:38:15 am »
i just ordered the Rigol DSA832E-TG. Do you think I can upgrade it to DSA832-TG or even DSA875-TG?
No, you will NOT be able to upgrade it to either other model, although you have made an excellent economical choice.  You won't regret your choice in the future!  As the DSA832E is a excellent product, and the differences between it and the DSA832 (non E) are insignificant for normal/most Spectrum Analyzer applications, especially as a hobbyist.  Congratulations, and enjoy your new instrument! 
 
The following users thanked this post: Wall-E

Offline HDR

  • Newbie
  • Posts: 4
  • Country: de
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #306 on: July 17, 2019, 10:57:24 am »
Thank you!
I also think that it is absolutly sufficent for my projects. But in germany we say "Haben ist besser als brauchen." (To have is better than to need)  ;D
 

Offline ted572

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 405
  • Country: ca
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #307 on: July 17, 2019, 11:34:42 am »
Thank you!
I also think that it is absolutly sufficent for my projects. But in germany we say "Haben ist besser als brauchen." (To have is better than to need)  ;D
Dann schäme dich, denn anscheinend hast du eine der goldenen Regeln deiner Nation gebrochen. Vielleicht sollten Sie umkehren, Ihre Bestellung stornieren und einen RSA3000 / 5000 kaufen. Hi Hi

 

Offline 1anX

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 190
  • Country: au
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #308 on: July 20, 2019, 01:14:07 am »
Thank you!
I also think that it is absolutly sufficent for my projects. But in germany we say "Haben ist besser als brauchen." (To have is better than to need)  ;D
Dann schäme dich, denn anscheinend hast du eine der goldenen Regeln deiner Nation gebrochen. Vielleicht sollten Sie umkehren, Ihre Bestellung stornieren und einen RSA3000 / 5000 kaufen. Hi Hi

I wondered what was said so did the translate to english thing.

"Then be ashamed, because apparently you have broken one of the golden rules of your nation. Maybe you should reverse, cancel your order and buy a RSA3000 / 5000. Hi Hi"
 

Offline Vaiti

  • Contributor
  • Posts: 18
  • Country: fi
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #309 on: July 31, 2019, 06:09:54 am »
Quick Guide
Flash the rigol-key.img from the attached zipfile to a USB drive using your prefered disk imaging software. (dd/Win32 Disk Imager)

Power on the device, and insert the thumbdrive

Send the SCPI command to change the model number:

--For the DP800 series--
Code: [Select]
:PROJ:SET MODEL,DP832A
--For the DG1000Z series--
Code: [Select]
:PROJ:STAT MODEL,DG1062ZYou can then unlock the Arb16Mb option with this command as well, it will show as trail, but will never expire. (This sets your serial number to DG1ZA000000000, you can revert this by replacing the string with the serial found on the back of your unit, if you have need)
Code: [Select]
:PROJ:STAT SN,DG1ZA000000000
--For the DL3000 series--
Code: [Select]
:PROJ:SET MODEL,DL3021A
Reboot the device and you should be done.

Rigol's Ultra Sigma and the IVI drivers it provides have always been very flaky for me, so I used Messinstrumente with Zadig USB drivers

http://peter.dreisiebner.at/messinstrumente/Messinstrumente_2019-06-14.zip
https://zadig.akeo.ie/downloads/

I wanted to make a quick recap as this thread has gotten pretty long and it actually took me awhile to sort out some of the details and find the original posts that had the relevant information.
I also had trouble with Rigol's Ultra Sigma when trying to issue the SCPI commands, and ted572 (Thank you!) had made a suggestion to use Messinstrumente, and that worked immediately with no issue after installing the Zadig USB driver for the device.

I'm including the rigol-key.zip with this post for ease of download, but credit must go to tossu
https://www.eevblog.com/forum/testgear/need-help-hacking-dp832-for-multicolour-option/msg2475702/#msg2475702

A huge thank you to volkimel, tv84, tossu for making this hack happen.
« Last Edit: August 03, 2019, 03:05:30 pm by Vaiti »
 
The following users thanked this post: CCB, willp1203, serg_77, blubillcanada

Offline maxpayne

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 115
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #310 on: August 01, 2019, 05:59:23 pm »
This didnt work for me !

I am getting message "Remote command is incorrect"

Am I doing anything wrong ?
 

Offline tossu

  • Contributor
  • Posts: 19
  • Country: 00
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #311 on: August 01, 2019, 06:43:23 pm »
I am getting message "Remote command is incorrect"

Am I doing anything wrong ?

Most probably, your USB drive is not set up properly. Make sure you insert the drive after the PSU has booted. If you prepared the drive using the old method Vaiti described, try using the disk image I made later: https://www.eevblog.com/forum/testgear/need-help-hacking-dp832-for-multicolour-option/msg2475702/#msg2475702
 
The following users thanked this post: maxpayne, willp1203

Offline maxpayne

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 115
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #312 on: August 01, 2019, 06:44:31 pm »
I partitioned a 16GB drive to 4096MB, full formatted it with FAT32 and then copied the keyfile.bin
 

Offline maxpayne

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 115
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #313 on: August 01, 2019, 06:55:08 pm »
I am getting message "Remote command is incorrect"

Am I doing anything wrong ?

Most probably, your USB drive is not set up properly. Make sure you insert the drive after the PSU has booted. If you prepared the drive using the old method Vaiti described, try using the disk image I made later: https://www.eevblog.com/forum/testgear/need-help-hacking-dp832-for-multicolour-option/msg2475702/#msg2475702

Thanks Tossu. the disk image method worked and I am greeted with a color display !!

Needs to be FAT I believe, not FAT32, I'll edit my post to make that more clear. I actually thought I should have put more emphasis on that when I wrote it

FAT32 worked as well in my case :)
 
The following users thanked this post: willp1203

Offline maxpayne

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 115
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #314 on: August 01, 2019, 07:14:01 pm »
To update your Rigol DL3021 to DL3021A, here is the complete procedure, without the need of buying the LAN option...
You need:
-Computer with RS232 port
-USB stick formatted in FAT32 with the file keyfile.bin from Tossu (many thanks for the hack !)
-Cross cabel RS232 female-female (2->3; 3->2; 5->5)
-Free software Termite from Compuphase (https://www.compuphase.com/software_termite.htm)

Connect everything together. Start the computer first and launch Termite.
Termite Serial port settings:
-Port COM1 (depend on your computer)
-Baud rate 9600
-Data bits 8
-Stop bits 1
-Parity none
-Flow control none
-Forward none
-Transmitted text Append CR-LF

Turn on the DL3021
To check the connection, you can try to type *IDN? in the Termite command line.
He will return the model of your device.
Type in Termite :PROJ:SET MODEL,DL3021A
That all  :D

Can hack the DC Load DL3021 to DL3031A?  Like the DG811 to DG992?

Does not the DL3021 hack can be done when connected via USB ? like the same way DP832 ?
 

Offline aristarchus

  • Contributor
  • Posts: 37
  • Country: 00
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #315 on: August 01, 2019, 07:34:34 pm »
I partitioned a 16GB drive to 4096MB, full formatted it with FAT32 and then copied the keyfile.bin

Read again tossu's message, "You can format a drive as FAT "..

Anyway, the trick is to have the 'magic' sector written with the proper value, give it a try with some other usb sticks.

/PS
LoL for the time it took me to write this, it was already answered and done.. :-))
« Last Edit: August 01, 2019, 07:36:28 pm by aristarchus »
 

Offline TurboTom

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 757
  • Country: de
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #316 on: August 01, 2019, 08:39:21 pm »
Yes, and for the DG800 / DG900 with a slightly different "Magic Stick"  ;)

Cheers,
Thomas
 

Offline maxpayne

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 115
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #317 on: August 02, 2019, 03:42:38 am »
To update your Rigol DL3021 to DL3021A, here is the complete procedure, without the need of buying the LAN option...
You need:
-Computer with RS232 port
-USB stick formatted in FAT32 with the file keyfile.bin from Tossu (many thanks for the hack !)
-Cross cabel RS232 female-female (2->3; 3->2; 5->5)
-Free software Termite from Compuphase (https://www.compuphase.com/software_termite.htm)

Connect everything together. Start the computer first and launch Termite.
Termite Serial port settings:
-Port COM1 (depend on your computer)
-Baud rate 9600
-Data bits 8
-Stop bits 1
-Parity none
-Flow control none
-Forward none
-Transmitted text Append CR-LF

Turn on the DL3021
To check the connection, you can try to type *IDN? in the Termite command line.
He will return the model of your device.
Type in Termite :PROJ:SET MODEL,DL3021A
That all  :D

Can hack the DC Load DL3021 to DL3031A?  Like the DG811 to DG992?

Does not the DL3021 hack can be done when connected via USB ? like the same way DP832 ?

I just tested with USB. Though the command was successful, I saw OK message, it does not work and my load model remains the same i.e. DL3021.

Perhaps I have to use the serial /RS232 interface.
 

Offline LdkE

  • Newbie
  • Posts: 1
  • Country: de
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #318 on: August 02, 2019, 06:42:02 am »
Quick Guide
Flash the rigol-key.img from the attached zipfile to a USB drive using your prefered disk imaging software. (dd/Win32 Disk Imager)

Power on the device, and insert the thumbdrive

Send the SCPI command to change the model number:

For the DP800 series
Code: [Select]
:PROJ:SET MODEL,DP832A
For the DG1000Z series
Code: [Select]
:PROJ:STAT MODEL,DG1062Z
For the DL3000 series
Code: [Select]
:PROJ:SET MODEL,DL3021A
Reboot the device and you should be done.

Rigol's Ultra Sigma and the IVI drivers it provides have always been very flaky for me, so I used Messinstrumente with Zadig USB drivers

http://peter.dreisiebner.at/messinstrumente/Messinstrumente_2019-06-14.zip
https://zadig.akeo.ie/downloads/

I wanted to make a quick recap as this thread has gotten pretty long and it actually took me awhile to sort out some of the details and find the original posts that had the relevant information.
I also had trouble with Rigol's Ultra Sigma when trying to issue the SCPI commands, and ted572 (Thank you!) had made a suggestion to use Messinstrumente, and that worked immediately with no issue after installing the Zadig USB driver for the device.

I'm including the rigol-key.zip with this post for ease of download, but credit must go to tossu
https://www.eevblog.com/forum/testgear/need-help-hacking-dp832-for-multicolour-option/msg2475702/#msg2475702

A huge thank you to volkimel, tv84, tossu for making this hack happen.

Followed Vaiti's quick guide, after connecting my DP832 with the PC via USB cable I installed the zadic driver on my PC, started Messinstrumente and shot the command over - BAM - it worked like a charm for me  :clap: :clap: :clap:

 :-+ :-+ :-+ Biggest thanks to volkimel, tv84, tossu and Vaiti for the hack and posting a quick guide that not everybody has to dig through the whole thread  :-+ :-+ :-+
 

Offline Vaiti

  • Contributor
  • Posts: 18
  • Country: fi
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #319 on: August 03, 2019, 06:00:54 pm »
I said screw it, stayed up late and swapped out the LED's which were 0806's.

0806 denotes 0.8x0.6 millimeters correct? If so, are you sure they aren't 0805's? Those are more readily available on eBay and Aliexpress, the 0806's seem to be non-existent.
 

Online tautech

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 18420
  • Country: nz
  • Taupaki Technologies Ltd. NZ Siglent Distributor
    • Taupaki Technologies Ltd.
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #320 on: August 03, 2019, 08:53:04 pm »
I said screw it, stayed up late and swapped out the LED's which were 0806's.

0806 denotes 0.8x0.6 millimeters correct? If so, are you sure they aren't 0805's? Those are more readily available on eBay and Aliexpress, the 0806's seem to be non-existent.
I'd guess from below it's a typo of an imperial size:

Avid Rabid Hobbyist
 

Offline JDubU

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 330
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #321 on: August 04, 2019, 01:20:41 pm »
I said screw it, stayed up late and swapped out the LED's which were 0806's.

0806 denotes 0.8x0.6 millimeters correct? If so, are you sure they aren't 0805's? Those are more readily available on eBay and Aliexpress, the 0806's seem to be non-existent.

Here is a Digikey search of 0806 LED's:
https://www.digikey.com/products/en/optoelectronics/led-lighting-white/124?k=led+0806&k=&pkeyword=led+0806&sv=0&pv16=3364&pv16=3790&sf=1&FV=ffe0007c&quantity=&ColumnSort=0&page=1&pageSize=25

They are 0806 imperial sized SMD packages -- 0.080" L x 0.065" W (2.04mm x 1.64mm)



« Last Edit: August 04, 2019, 01:24:20 pm by JDubU »
 
The following users thanked this post: Vaiti

Online Gandalf_Sr

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1645
  • Country: us
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #322 on: August 30, 2019, 01:28:20 pm »
I ordered and received 0805 LEDs of suitable colors, I will report back on how well they fit but I am expecting them to work just fine.
If at first you don't succeed, get a bigger hammer
 

Offline CCB

  • Supporter
  • ****
  • Posts: 17
  • Country: nz
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #323 on: September 05, 2019, 09:23:16 am »
Just wanted to add that I've upgraded to latest firmware v00.01.16.00.02  2019-1-31 and it kept the options enabled. I had to check the manual to change the language back to english.

Also changed to DP832A and it's fantastic the new font and colours are great. Thank you sooo much!  :) :) :-+



 

Online Gandalf_Sr

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1645
  • Country: us
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #324 on: September 05, 2019, 09:57:32 am »
Just wanted to add that I've upgraded to latest firmware v00.01.16.00.02  2019-1-31 and it kept the options enabled. I had to check the manual to change the language back to english.

Also changed to DP832A and it's fantastic the new font and colours are great. Thank you sooo much!  :) :) :-+
Does anyone have any info on what's different between the latest version and mine which is v00.01.14.00.03 ?  Is there any affect on calibration when making the upgrade?
If at first you don't succeed, get a bigger hammer
 


Share me

Digg  Facebook  SlashDot  Delicious  Technorati  Twitter  Google  Yahoo
Smf