Author Topic: Need help hacking DP832 for multicolour option.  (Read 61265 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline tossu

  • Contributor
  • Posts: 19
  • Country: 00
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #175 on: April 07, 2019, 12:19:41 pm »
tossu, how do you look into DG1000Z firmware? I tried the python version of descrambler, but output is a complete mess, not anyting readable in strings output at all.

It uses the same scrambling algorithm but a different starting value. I took advantage of the fact that firmwares usually have long strings of zeroes and those make distinctive patterns of increasing numbers. If the right value of just one byte is known, the offset can be calculated.

The FW is the same, right?  If so, I think it would but you are all on your own. I've done no tests since I don't have the equipment.

DG1022 is the old, DS1052E era function generator. I don't think it's going to work.
 
The following users thanked this post: Spork Schivago, WhichEnt2

Offline mleyden

  • Contributor
  • Posts: 18
  • Country: ie
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #176 on: April 07, 2019, 12:37:20 pm »
DG1022Z -> DG1062Z successful over LAN (using same USB stick that did my DP832 -> DP832A upgrade):

>telnet 192.168.1.XXX 5555
*IDN?
Rigol Technologies,DG1022Z,DG1ZA183______,03.01.12
:PROJ:STAT MODEL,DG1062Z
*IDN?
Rigol Technologies,DG1062Z,DG1ZA183______,03.01.12


Thanks!
 

Offline CustomEngineerer

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 459
  • Country: us
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #177 on: April 07, 2019, 12:44:07 pm »
DG1000Z doesn't work over telnet.. It hangs the AWG completely (not responsive to buttons)..
Will try over USB, installing UltraSigma..

Maybe stupid question, but going to ask anyways. At least on the DP832, once you connect (or maybe once you send the first command) over telnet, the power supply locks out the buttons on the front panel. If you want to resume controlling the power supply from the front panel, you have to hit the back button first, which takes it out of remote command mode. Is it possible the DG1000Z is the same?
 

Offline WhichEnt2

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 98
  • Country: ru
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #178 on: April 07, 2019, 12:47:10 pm »
DG1022Z -> DG1062Z successful over LAN (using same USB stick that did my DP832 -> DP832A upgrade):
Did you perform full range sweep to check whether it is somewhat flat on the extended range?
Short pieces, high value, small period, huge amount, long delay.
 

Online 2N3055

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 2577
  • Country: hr
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #179 on: April 07, 2019, 12:59:42 pm »
DG1000Z doesn't work over telnet.. It hangs the AWG completely (not responsive to buttons)..
Will try over USB, installing UltraSigma..

Maybe stupid question, but going to ask anyways. At least on the DP832, once you connect (or maybe once you send the first command) over telnet, the power supply locks out the buttons on the front panel. If you want to resume controlling the power supply from the front panel, you have to hit the back button first, which takes it out of remote command mode. Is it possible the DG1000Z is the same?
No it is not in remote mode. It blocks both on telnet connection (no response after command) and instrument non responsive... Can't press local to get it back. Reboot needed.

It is 2016 instrument , maybe something is downlevel.. DG1022Zs are new ones, maybe have new boot/OS portion...
 

Online 2N3055

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 2577
  • Country: hr
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #180 on: April 07, 2019, 01:17:46 pm »
DG1022Z -> DG1062Z successful over LAN (using same USB stick that did my DP832 -> DP832A upgrade):
Did you perform full range sweep to check whether it is somewhat flat on the extended range?
My DG1032Z is pretty much dead flat to 60 MHz
 
The following users thanked this post: WhichEnt2

Offline Spork Schivago

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 387
  • Country: us
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #181 on: April 07, 2019, 08:44:15 pm »
In my opinion, the colors are not very well chosen concerning the combination of RGB pixel appearance to the human eye.
They appear too uneven in brightness when deactivated.

The combination I'd love to see is the font of the DP832A mode but other colors - even monochrome as in the DP832 mode would be ok.
Maybe the RGB values can be found and replace in the binary.  ^-^

THIS! As much as I like the DP832A font it would probably take some time to get used to the new yellow, purple and blue colors. A firmware hack with a different palette would be fantastic. What colors would you guys prefer to have instead? IMO plain white for all three channels would be nice  8)

A hack might not be needed.   It might be a good idea for someone to contact Rigol, someone who owns an official DP832A, to ask if they could implement the change?   Perhaps if enough people ask quick like, they might implement it for current DP832A users, and with this hack, it'd allow the palette change.
 

Offline Spork Schivago

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 387
  • Country: us
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #182 on: April 07, 2019, 09:21:46 pm »
Over USB on the first try all went well.. Even got OK\n response..
Reboot and it works..

And now only Arb16M   ::)

@tossu  premium work kudos.. thanks a bunch
and as always thanks to tv84..

I don't understand.   How do you preform the hack over USB?   Isn't the USB port needed for the magic thumb drive?   Thanks!
 

Offline Spork Schivago

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 387
  • Country: us
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #183 on: April 07, 2019, 09:23:11 pm »
tossu, how do you look into DG1000Z firmware? I tried the python version of descrambler, but output is a complete mess, not anyting readable in strings output at all.

It uses the same scrambling algorithm but a different starting value. I took advantage of the fact that firmwares usually have long strings of zeroes and those make distinctive patterns of increasing numbers. If the right value of just one byte is known, the offset can be calculated.

The FW is the same, right?  If so, I think it would but you are all on your own. I've done no tests since I don't have the equipment.

DG1022 is the old, DS1052E era function generator. I don't think it's going to work.

I always wondered how you figured out that starting value!!!!   That is smart, and good to know!   I wouldn't have thought of that.
 

Offline tossu

  • Contributor
  • Posts: 19
  • Country: 00
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #184 on: April 07, 2019, 10:01:56 pm »
I don't understand.   How do you preform the hack over USB?   Isn't the USB port needed for the magic thumb drive?   Thanks!

Devices this hack applies to have two USB ports.

While comparing DP800 and DG1000Z firmwares, I found a string 586E719859AF6C obfuscated in the DG1000Z firmware. I think the corresponding string for DP800 is 5EC2D25AE85124. Those look very much like some encryption keys. Google finds one result for the DP800 string in the Rigol's I2C bus thread, but the DG1000Z one might be a new one. Maybe it can be used for something.

 
The following users thanked this post: Spork Schivago

Offline msquared

  • Contributor
  • Posts: 38
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #185 on: April 08, 2019, 12:31:33 am »
First I just want to give a HUGE THANK YOU to tossu. What an awesome way to "upgrade" a device.

So far I'm 3 for 3.
DP832 to DP832A all options enabled
DL3021 to DL3021A all options enabled
DG1032Z to DG1062Z still missing memory upgrade but output is flat out to 60MHz

All three were done over telnet using the same USB stick. It took me all of about 15 minutes to "upgrade" all 3 devices.

Thanks again.
 

Offline tossu

  • Contributor
  • Posts: 19
  • Country: 00
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #186 on: April 08, 2019, 12:37:04 am »
This is far-fetched but there is code in the DG1000 firmware that sets a 16M memory related flag if the serial of the unit is "DG1ZA000000000". Command :PROJ:STAT SN,DG1ZA000000000 should be able to change the serial. I have no idea when that function is run but maybe it's worth a try.
 
The following users thanked this post: WhichEnt2

Offline msquared

  • Contributor
  • Posts: 38
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #187 on: April 08, 2019, 03:46:54 am »
That worked. The option is listed as "Trial" but I don't see a timer so maybe it'll last forever.

Thanks again!

Btw. If anyone is wondering it does require the "Special Key" to work.
 
The following users thanked this post: WhichEnt2

Offline hansibull

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 89
  • Country: no
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #188 on: April 08, 2019, 10:20:19 am »
I can confirm that this hack works with a bone stock Rigol DL3021 as well.
I used the exact same USB stick as I did on my DP832
By default the LAN interface is an additional option you'll have to purchase. I ended up applying the hack using the RS232 interface.

I didn't bother installing Ultra Sigma, so I just used an ASCII based serial monitor instead.
Default baud rate: 9600, 8 data bits, 1 stop bit, no parity, no hardware handshake
Just remember that you need to add CR LF as line ending

Code: [Select]
:PROJ:SET MODEL,DL3021A
After the hack was applied all options where now available.

Are there any devices left that this hack would possibly work on?
« Last Edit: April 08, 2019, 10:37:54 am by hansibull »
 

Offline tv84

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1458
  • Country: pt
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #189 on: April 08, 2019, 03:03:26 pm »
I think the corresponding string for DP800 is 5EC2D25AE85124.

That's the ECC public key of the DP832. Did you find any relation of that with the USB disk string?

With the public key 586E719859AF6C  you might upgrade riglol and generate the official license for Arb16M.

Then, it's just:

:LICense:INSTall 1234567890123456789012345678
« Last Edit: April 08, 2019, 04:58:23 pm by tv84 »
 

Offline Spork Schivago

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 387
  • Country: us
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #190 on: April 08, 2019, 07:16:09 pm »
I can confirm that this hack works with a bone stock Rigol DL3021 as well.
I used the exact same USB stick as I did on my DP832
By default the LAN interface is an additional option you'll have to purchase. I ended up applying the hack using the RS232 interface.

I didn't bother installing Ultra Sigma, so I just used an ASCII based serial monitor instead.
Default baud rate: 9600, 8 data bits, 1 stop bit, no parity, no hardware handshake
Just remember that you need to add CR LF as line ending

Code: [Select]
:PROJ:SET MODEL,DL3021A
After the hack was applied all options where now available.

Are there any devices left that this hack would possibly work on?
Are there any known hacks for the DL3000 series that allow LAN interface, or some other way to apply the hack without having to purchase any of the keys?   Just curious.   I couldn't find any, if they do exist.
 

Offline hansibull

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 89
  • Country: no
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #191 on: April 08, 2019, 08:07:30 pm »
I can confirm that this hack works with a bone stock Rigol DL3021 as well.
I used the exact same USB stick as I did on my DP832
By default, the LAN interface is an additional option you'll have to purchase. I ended up applying the hack using the RS232 interface.

I didn't bother installing Ultra Sigma, so I just used an ASCII based serial monitor instead.
Default baud rate: 9600, 8 data bits, 1 stop bit, no parity, no hardware handshake
Just remember that you need to add CR LF as line ending

Code: [Select]
:PROJ:SET MODEL,DL3021A
After the hack was applied all options were now available.

Are there any devices left that this hack would possibly work on?
Are there any known hacks for the DL3000 series that allow LAN interface, or some other way to apply the hack without having to purchase any of the keys?   Just curious.   I couldn't find any if they do exist.

Not that I'm aware of. But applying this hack does turn it into a DL3021A. And the A model has all option enabled, LAN too.
 
The following users thanked this post: Spork Schivago

Offline TurboTom

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 751
  • Country: de
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #192 on: April 08, 2019, 08:46:29 pm »
...still doesn't make the load any better...  :P

https://www.eevblog.com/forum/testgear/new-rigol-dc-load-d3000-series/msg1327086/#msg1327086

P.S. Interesting anyway that the hack is possible. Probably with a little hardware upgrade (some opamps and a few IRFP250's) a conversion to a DL3031A should also be within reach. So if you're sure you need a load only for high, slowly changing currents, this may be a good opportunity...
 
The following users thanked this post: Spork Schivago

Offline hansibull

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 89
  • Country: no
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #193 on: April 08, 2019, 09:08:22 pm »
...still doesn't make the load any better...  :P

https://www.eevblog.com/forum/testgear/new-rigol-dc-load-d3000-series/msg1327086/#msg1327086

P.S. Interesting anyway that the hack is possible. Probably with a little hardware upgrade (some opamps and a few IRFP250's) a conversion to a DL3031A should also be within reach. So if you're sure you need a load only for high, slowly changing currents, this may be a good opportunity...

Whoa, I didn't know it was THAT terrible! I know the GUI is rather annoying (I'm still scratching my head every time I want to the main screen since there is no obvious back button) but this basically makes it useless for small loads. At work, we use it to stress test DC/DC converters and switchmode power supplies. So for this application, it's not really an issue. However, if I'd buy myself a DC load I would definitely get something more versatile than this.
 

Offline Spork Schivago

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 387
  • Country: us
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #194 on: April 08, 2019, 09:19:54 pm »
I can confirm that this hack works with a bone stock Rigol DL3021 as well.
I used the exact same USB stick as I did on my DP832
By default, the LAN interface is an additional option you'll have to purchase. I ended up applying the hack using the RS232 interface.

I didn't bother installing Ultra Sigma, so I just used an ASCII based serial monitor instead.
Default baud rate: 9600, 8 data bits, 1 stop bit, no parity, no hardware handshake
Just remember that you need to add CR LF as line ending

Code: [Select]
:PROJ:SET MODEL,DL3021A
After the hack was applied all options were now available.

Are there any devices left that this hack would possibly work on?
Are there any known hacks for the DL3000 series that allow LAN interface, or some other way to apply the hack without having to purchase any of the keys?   Just curious.   I couldn't find any if they do exist.

Not that I'm aware of. But applying this hack does turn it into a DL3021A. And the A model has all option enabled, LAN too.
Yeah, but to apply the hack, don't you at least need the LAN option active?   Or is the RS232 active without the need for a paid Option?   Thanks!
 

Offline hansibull

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 89
  • Country: no
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #195 on: April 08, 2019, 09:24:09 pm »
I can confirm that this hack works with a bone stock Rigol DL3021 as well.
I used the exact same USB stick as I did on my DP832
By default, the LAN interface is an additional option you'll have to purchase. I ended up applying the hack using the RS232 interface.

I didn't bother installing Ultra Sigma, so I just used an ASCII based serial monitor instead.
Default baud rate: 9600, 8 data bits, 1 stop bit, no parity, no hardware handshake
Just remember that you need to add CR LF as line ending

Code: [Select]
:PROJ:SET MODEL,DL3021A
After the hack was applied all options were now available.

Are there any devices left that this hack would possibly work on?
Are there any known hacks for the DL3000 series that allow LAN interface, or some other way to apply the hack without having to purchase any of the keys?   Just curious.   I couldn't find any if they do exist.

Not that I'm aware of. But applying this hack does turn it into a DL3021A. And the A model has all option enabled, LAN too.
Yeah, but to apply the hack, don't you at least need the LAN option active?   Or is the RS232 active without the need for a paid Option?   Thanks!

The RS232 interface is can be used on a stock DL3021. However, I did have to make myself a crossed gender changer because I didn't have a female-female DB9 cable.
 
The following users thanked this post: Spork Schivago

Online 2N3055

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 2577
  • Country: hr
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #196 on: April 09, 2019, 04:43:59 pm »
Did anybody ever buy MEM-DG1000Z Memory Option (16Meg AWG upgrade)  for DG1000Z?
 

Offline Pinkus

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 650
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #197 on: April 09, 2019, 05:13:12 pm »
just a short note for those who are "upgrading" to a DP832A. I had a very old firmware revision (1.04) on my DP832. With this old firmware, the hack was not working. I then updated to 1.16 (first 1.11. then 1.16) and then the hack worked.
However, somewhere during this process my DP832 lost all the calibration, thus a complete re-calibration (Edit: can be done by yourself, see here: https://www.eevblog.com/forum/testgear/rigol-dp832-firmware-updates-and-bug-list/) was needed. Though this calibration procedure takes a while, so make sure you have enough time in case this happens to you too.
« Last Edit: April 09, 2019, 09:08:33 pm by Pinkus »
 
The following users thanked this post: Spork Schivago, RoGeorge

Online 2N3055

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 2577
  • Country: hr
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #198 on: April 09, 2019, 05:45:20 pm »
My DP831 was 1.14 and kept calibration going to 1.16
 

Online RoGeorge

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 2376
  • Country: ro
Re: Need help hacking DP832 for multicolour option.
« Reply #199 on: April 09, 2019, 08:48:31 pm »
just a short note for those who are "upgrading" to a DP832A. I had a very old firmware revision (1.04) on my DP832. With this old firmware, the hack was not working. I then updated to 1.16 (first 1.11. then 1.16) and then the hack worked.
However, somewhere during this process my DP832 lost all the calibration, thus a complete re-calibration was needed. This takes a while, so make sure you have enough time in case this happens to you too.

Mine didn't lost the calibration when upgraded from DP832 to DP832A, but the firmware was already at 1.14.

Couldn't find the info in the DP800 User Manual, it say to contact Rigol.
What is the password and the procedure for DP800 manual calibration, please?
« Last Edit: April 16, 2019, 07:52:45 pm by RoGeorge »
 


Share me

Digg  Facebook  SlashDot  Delicious  Technorati  Twitter  Google  Yahoo
Smf