Author Topic: New Rigol DS1054Z oscilloscope  (Read 1558307 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline vk6zgo

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 5319
  • Country: au
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1525 on: June 24, 2015, 07:51:03 am »
New owner of a DS1054Z here, my first 'scope!

I'm beginning to understand the relationship of memory depth to screen update speed, as well as persistence.

One thing I don't understand is why does the scope drop down from 1GSa/s to 500MSa/s even in single shot mode when I switch from 500us to 1ms timebase?

It's clearly not that some memory is slower than the rest, as if I force memory depth to 24M points and capture a single shot at 500us timebase, and then I can zoom out to 2ms timebase with a 1GSa/s sample. If I do the same capture starting with a 2ms timebase I get 250MSa/s.

Is there a good reason for this? I can't figure it out.

Well,I suppose it has to drop down somewhere.
The old DSOs I remember playing with were down to about 4MSa/s,or less.at that setting.

500MSa/s,if it is maintained down to 5mS/div,is good enough to meet the test I referred to in Reply#1513.
 

Offline marmad

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 2979
  • Country: aq
    • DaysAlive
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1526 on: June 24, 2015, 09:05:22 am »
One thing I don't understand is why does the scope drop down from 1GSa/s to 500MSa/s even in single shot mode when I switch from 500us to 1ms timebase?

Is there a good reason for this? I can't figure it out.

The sample rate is mathematically tied to the length of time the DSO can capture before the given sample memory size is filled. Assuming the DSO can use all of the memory for one channel (and I don't own a DS1000Z, so I don't know for sure), if your sample size is set to 24MB, you should be able to maintain the 1GSa/s rate (1ns per sample) until 2ms/div (1ns * 24M = 2ms * 12 divs). If your sample size is set to 12MB, then until 1ms/div - and if your sample size is 1.2MB, the 1GSa/s rate would only work until the 100us timebase (1ns * 1.2M / 12).
« Last Edit: June 24, 2015, 09:09:53 am by marmad »
 

Offline K5HJ

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 59
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1527 on: June 24, 2015, 01:53:45 pm »

Does anyone have a "change log" for this latest firmware update? 00.04.03.01.05, identified as 00.04.03.SP1 on the System Information screen when installed.


It's available at the same URL as the previous one. The first four are "enhancements" the rest "modifications". Here's what it says:

Version:00.04.03.01.05
Date:2015-06-16

1. System menu adds support for French.
2. Added the remote command and function for inter-connection with DG4.
3. The module of Math increase the function of filter.
4. Added the remote command which can set the invert and format of picture (:DISP:DATA? {<color>,<invert>,<format>})

5. Optimized the algorithm of LF calibration and self-calibration and increase the prompt of failure.
6. Turned on delay scanning and force stop the system,then the trigger position of waveform changed.
7. In scanning mode,turned on the Zoom display and setted the AC as the trigger coupling,then adjusted the timebase of Zoom zone and the waveform display error.
8. In mixed mode,use logic channel as trigger source and turn off the logic channel and stop the system,then adjust the timebase to the minimum,the part of analog signal disappeared.
9. In mixed mode,use logic channel as trigger source and turn off the logic channel,then the analog signal shifted.
10. The wave of channel1 can not be displayed while open the scan mode then switch the channel2 over and over again.
11. The waveform will be move downward while change the trigger type from the pattern type to the edge type.
12. In scanning mode,turned on the delay scan,the display of the first waveform is wrong.
13. It can not display the waveform of trace when load the file of trace data in “STOP” mode and math module is on.
14. Adjust the timebase offset can make the system crashed when run the “I2C Decoder”.
15. Save the waveform when turned on FFT function and use the momery data to operate and turn on split display,then load the waveform of saved,but the display of waveform is error.
16. Save the waveform when turned on the delay scan and only the logic channel turned on and trigger source is logic channel,then default the system setting and load the waveform of saved,but the display of waveform is error.
There are enhancements to the FFT as well.
See this:
Works quite well.

Randy
 

Offline Muxr

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1345
  • Country: us
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1528 on: June 24, 2015, 04:18:44 pm »
Wait, he pronounces Rigol, Ree-gol! not R-aye-gol! I've been pronouncing it wrong all along.
 

Offline marmad

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 2979
  • Country: aq
    • DaysAlive
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1529 on: June 24, 2015, 04:46:17 pm »
There are enhancements to the FFT as well.
Works quite well.

Randy

That is nice. One of the big drawbacks of the FFT on the Rigols was the small data set.
 

Offline method72

  • Newbie
  • Posts: 1
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1530 on: June 24, 2015, 07:30:18 pm »
been doing software development and some cad/3d printing for a while, and recently working more on the electronics side.  Mostly 555 timer stuff, like the APC etc, but i am looking to expand my bench tools and  am in the market to pick up this scope, and hoping the discount code is still valid.. if someone can PM me please.

thanks
 

Offline Mark

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 206
  • Country: gb
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1531 on: June 24, 2015, 07:34:38 pm »
Do all the unlocked options still work with the latest firmware??
 

Offline dadler

  • Supporter
  • ****
  • Posts: 851
  • Country: us
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1532 on: June 24, 2015, 07:55:51 pm »
Do all the unlocked options still work with the latest firmware??

No issues here.
 

Offline rosbuitre

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 90
  • Country: ar
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1533 on: June 24, 2015, 08:07:24 pm »
Do all the unlocked options still work with the latest firmware??


It remains unchanged the unlocked options   :-+

Regards
My instruments: DMM Keysight 34461A / Tektronix DMM916 / Fluke 12, Rigol DS1074Z, Deer DE-5000, Siglent SDG805 / SDP3303D, Dayton Dats2
 

Offline AlexDavidson

  • Contributor
  • Posts: 14
  • Country: au
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1534 on: June 24, 2015, 11:03:58 pm »
Quote
There are enhancements to FFT as well.

Let’s hope they make similar enhancements to protocol decoding. Currently only Trace can be used as the data source, which is quite limiting...
 

Offline hayatepilot

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 262
  • Country: ch
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1535 on: June 25, 2015, 05:25:50 am »
I updated my 1054z yesterday without any problems.
It failed at the first self cal attempt, but succeeded in the second try.  :-+

Greetings
 

Offline alsetalokin4017

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1927
  • Country: us
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1536 on: June 25, 2015, 08:14:54 am »
There are enhancements to the FFT as well.
Works quite well.

Randy

That is nice. One of the big drawbacks of the FFT on the Rigols was the small data set.

Sigh. Of course I had to try it right away.... and I noticed this: When I switch between "Trace" and "Memory*" I lose the Center Frequency and Hz/Div settings that I had set up. The scope resets these to whatever it thinks is "default" for the signal I'm displaying. So they have to be reset to some value that makes sense for the signal I'm looking at. It would be nice if these settings did not change. The shots below show the result of changing from "Trace" with a good display of Hz/div and Center Frequency, to "Memory*" which automatically resets those to a somewhat less useful display.


« Last Edit: June 25, 2015, 08:16:58 am by alsetalokin4017 »
The easiest person to fool is yourself. -- Richard Feynman
 

Offline Stupid Beard

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 221
  • Country: gb
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1537 on: June 25, 2015, 09:44:14 am »
Not sure anyone noticed, but the FFT seems to be working on channels other than CH1 now.
 

Offline MarkF

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1630
  • Country: us
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1538 on: June 25, 2015, 10:57:06 pm »
Does anyone have a "change log" for this latest firmware update? 00.04.03.01.05, identified as 00.04.03.SP1 on the System Information screen when installed.
It's available at the same URL as the previous one. The first four are "enhancements" the rest "modifications". Here's what it says:

And what is that URL please?
 

Offline Kratz

  • Newbie
  • Posts: 1
  • Country: 00
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1539 on: June 26, 2015, 05:03:06 am »
 

Offline alsetalokin4017

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1927
  • Country: us
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1540 on: June 26, 2015, 06:26:14 am »
And what is that URL please?

It's on page 102, but for your convenience:
http://beyondmeasure.rigoltech.com/acton/fs/blocks/showLandingPage/a/1579/p/p-0019/t/page/fm/0

I can't seem to find anything like a "change log" listing the actual changes at that link. What am I missing?

By the way... if you print out a "Param" txt file (Storage>Storage>Param, then Save, select your USB stick, name the file, then view it on your computer) you see a bunch of information, at the top of which appears:

Quote
Model:DS1xxxZ
SN:DS1Zxxxxxxxxxxx
Manufacturer:RIGOL TECHNOLOGIES
Board Ver:0.1.1
Firmware Ver:0.2.3.11
BOOT Ver:0.0.1.2
CPLD Ver:1.1
SoftWare Ver:00.04.03.SP1

So... what is the difference between the "Firmware" and the "Software" as labelled here?
When we upgrade what we have been calling "Firmware" does this also upgrade or change what Rigol is calling "Firmware" here? I don't know because I didn't save a "Param" file before my recent "firmware" upgrades.

The easiest person to fool is yourself. -- Richard Feynman
 

Offline TheSteve

  • Supporter
  • ****
  • Posts: 3121
  • Country: ca
  • Living the Dream
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1541 on: June 26, 2015, 07:11:58 am »
I don't any details but I did notice I have a newer Boot version than listed above(just got the scope from tequipment 2 weeks ago):

Model:DS1054Z
SN:DS1ZA17171XXXX
Manufacturer:RIGOL TECHNOLOGIES
Board Ver:0.1.1
Firmware Ver:0.2.3.11
BOOT Ver:0.0.1.3
CPLD Ver:1.1
SoftWare Ver:00.04.03.SP1
VE7FM
 

Offline kwass

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 322
  • Country: us
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1542 on: June 26, 2015, 07:12:56 am »

So... what is the difference between the "Firmware" and the "Software" as labelled here?
When we upgrade what we have been calling "Firmware" does this also upgrade or change what Rigol is calling "Firmware" here? I don't know because I didn't save a "Param" file before my recent "firmware" upgrades.

I get:

Quote
Model:DS1xxxZ
SN:DS1Zxxxxxxxxxxxxx
Manufacturer:RIGOL TECHNOLOGIES
Board Ver:0.1.1
Firmware Ver:0.2.3.11
BOOT Ver:0.0.1.1
CPLD Ver:1.1
SoftWare Ver:00.04.02.SP4

So the Firmware Ver, whatever that subsystem is, has not changed from 04.02 to 04.03.   I wonder if this is even user updatable.  If it were I would expect the Utility --> System --> System Info screen to show it, but it doens't.
« Last Edit: June 26, 2015, 07:14:35 am by kwass »
-katie
 

Offline MarkF

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1630
  • Country: us
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1543 on: June 26, 2015, 09:05:14 am »
And what is that URL please?
It's on page 102, but for your convenience:
http://beyondmeasure.rigoltech.com/acton/fs/blocks/showLandingPage/a/1579/p/p-0019/t/page/fm/0

Sorry I wasn't clear.  I was asking what the URL is for the change log.
 


Offline Ecklar

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 50
  • Country: us
  • Hobbyist
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1545 on: July 05, 2015, 06:35:57 pm »
JimmyK

You need to uninstall all options to remove the 500uV option by using the SCPI command :SYSTem:OPTion:UNINSTall, then reboot the oscilloscope.  The SCPI command must be sent via the USB or LAN port.

Then reinstall your desired options (use DSER for all options except 500uV option).

When I look at the KeyGen page gotroot, I don't see any DSER option.  Do you use that input code anyway?  Also, if you upgraded DS1054Z previously to all options can't you just ignore the 500uS string and simply not use it, or, does having it on your scope affect your scope. 
One more thing, can you just select upgrading one option at a time and do not pick that one?   Like Memory upgrade, Record upgrade etc.?
 

Offline Fennec

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 121
  • Country: 00
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1546 on: July 05, 2015, 06:54:12 pm »
I've installed all options and it works fine. The 500µ does not work correctly, but's usable. I see no other issues with this option installed.
 

Offline MarkF

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1630
  • Country: us
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1547 on: July 06, 2015, 12:27:06 am »
I've installed all options and it works fine. The 500µ does not work correctly, but's usable. I see no other issues with this option installed.

As stated many times on this forum:  The 500 uV/div option IS NOT supported by the DS1000Z hardware.
 

Offline alsetalokin4017

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1927
  • Country: us
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1548 on: July 06, 2015, 01:46:57 am »
JimmyK

You need to uninstall all options to remove the 500uV option by using the SCPI command :SYSTem:OPTion:UNINSTall, then reboot the oscilloscope.  The SCPI command must be sent via the USB or LAN port.

Then reinstall your desired options (use DSER for all options except 500uV option).

When I look at the KeyGen page gotroot, I don't see any DSER option.  Do you use that input code anyway? 


Yes.

Quote
Also, if you upgraded DS1054Z previously to all options can't you just ignore the 500uS string and simply not use it, or, does having it on your scope affect your scope. 

Do you mean 500 uV/div? Some people have reported other strange behaviour when that option is enabled on the 1054Z, iirc. So the recommendation is to not install that option.

Quote
One more thing, can you just select upgrading one option at a time and do not pick that one?   Like Memory upgrade, Record upgrade etc.?

Yes.
But the easiest thing to do is to enter "DSER" as the option code in the keygen. This will generate a key that will enable all available options including 100 MHz bw, but _not_ including the 500 uV/div option.
The easiest person to fool is yourself. -- Richard Feynman
 

Offline keninvic

  • Contributor
  • Posts: 10
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1549 on: July 06, 2015, 04:29:39 pm »
I updated my 1054z yesterday without any problems.
It failed at the first self cal attempt, but succeeded in the second try.  :-+

Greetings

After updating, I tried Self-Cal and it failed twice.   3rd attempt it passed.   I think it needs to be warmed up for about 45 minutes.
 


Share me

Digg  Facebook  SlashDot  Delicious  Technorati  Twitter  Google  Yahoo
Smf