Author Topic: New Rigol DS1054Z oscilloscope  (Read 1544599 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline timofonic

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 904
  • Country: es
  • Eternal Wannabe Geek
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1675 on: September 12, 2015, 05:28:58 am »
Yes, and no.  :)

Thanks for the detailed reply ;)

Really....

Why?
 

Offline Bud

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 3976
  • Country: ca
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1676 on: September 12, 2015, 05:40:51 am »
You do not want it, it is a digital stretch of a lower portion of the ADC range, and they even did not bother to interpolate. The word to describe it: Junk.
Facebook-free life and Rigol-free shack.
 

Offline MarkF

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1559
  • Country: us
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1677 on: September 12, 2015, 05:46:45 am »
I have never enabled it.  But, my understanding is that there are two issues. 

First, it's not part of the calibration processes and never vertically gets zeroed out.  It may or may not even appear on the screen and the vertical offset adjustment doesn't have the range to position it on the screen.

Second and I may be incorrect, the 500uV/div is getting into the low limits of the front end D/A processing.  Therefore, the 500uV/div range is not very useful because of the noise levels.
 

Offline rf-loop

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 3145
  • Country: cn
  • Born with DLL21 in hand
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1678 on: September 12, 2015, 06:04:02 am »
Yes, and no.  :)

Thanks for the detailed reply ;)

Really....

Why?

It is not limited by hardware. (depends how want think)
Highest true sensitivity in DS1000Z is 5mV/div.
After then 2mV and 1mV/div is only digitally vertically "zoomed".
What you get more if you zoom more.

ADC have 8 bit. 256 theoretical levels. (if look more deeply not really even this, ENOB, analog front end noise etc)

2mV/div (simplification)  128 levels.
1mV/div  (simplification) 64 levels

do you want zoom more.
If you look this scope quite noisy front end (analog front end + ADC) noise, do you get something more if you zoom more.

It is totally other case IF there is good low noise amplifier before ADC so that with 5mV pp signal  it use ADC full scale. (around 10 div vertically on the display)

Finally: Lowest true sensitivity in DS1000Z is 5mV/div.

This is truth least in my DS1074Z.





If practice and theory is not equal it tells that used application of theory is wrong or the theory itself is wrong.
-
Harmony OS
 

Offline TorqueRanger

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 325
  • Country: us
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1679 on: September 12, 2015, 07:17:54 am »
Thanks for all your help and correcting alot of misunderstandings .. Do you think Rigol is keeping up with the issue listed above ??? I just hope they don't come out with some way to block the upgrade ....
 

Offline MarkF

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1559
  • Country: us
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1680 on: September 12, 2015, 07:25:30 am »
I have read a couple places now that Rigol is to release a firmware update in October.  Rigol has been very responsive to issues that have apperared.   :-+

With the number of DS1000Z sales, it sure looks like it's in their best interest NOT to block the hack.
 

Offline rf-loop

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 3145
  • Country: cn
  • Born with DLL21 in hand
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1681 on: September 12, 2015, 07:36:06 am »
I have read a couple places now that Rigol is to release a firmware update in October.  Rigol has been very responsive to issues that have apperared.   :-+

With the number of DS1000Z sales, it sure looks like it's in their best interest NOT to block the hack.

Of course they do not block they own designed marketing trick, hack possibility.
They can do it harder if they want more this show just after they see peoples are coming bored with too easy hack.

Add: I do not believe it was designed in first place with DS1000E.
But I believe they learn fast how usefil it was when poples find it can hack. It was one reason what lead boom in markets and product lines do as fast as they can scopes to markets.
« Last Edit: September 12, 2015, 07:44:40 am by rf-loop »
If practice and theory is not equal it tells that used application of theory is wrong or the theory itself is wrong.
-
Harmony OS
 

Offline Karel

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1472
  • Country: 00
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1682 on: September 12, 2015, 07:39:06 am »
Rigol has been very responsive to issues that have apperared.

Not with the DS6000 series. They come with a very old firmware and the LAN connection is useless
(at least when you use direct tcp-connection). Just send the command :WAV:DATA? and the scope will freeze.
A hard lockup which can only be undone by switching off the power of the scope.

I reported this bug more than two months ago and they confirmed it. Yet still no fix.
It's their most expensive DSO.

USB connection works, but downloading deep memory waveform data stops after +/-25%. Useless!

How is their software quality control?


« Last Edit: September 12, 2015, 07:41:59 am by Karel »
 

Offline rolycat

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1090
  • Country: gb
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1683 on: September 14, 2015, 01:27:32 am »
Rigol has been very responsive to issues that have apperared.

Not with the DS6000 series. They come with a very old firmware and the LAN connection is useless
(at least when you use direct tcp-connection). Just send the command :WAV:DATA? and the scope will freeze.
A hard lockup which can only be undone by switching off the power of the scope.

I reported this bug more than two months ago and they confirmed it. Yet still no fix.
It's their most expensive DSO.

USB connection works, but downloading deep memory waveform data stops after +/-25%. Useless!

How is their software quality control?

It might be more accurate to say that Rigol are very responsive to issues that are blogged about by Dave, since his recommendation and this forum must have boosted their DS1054Z sales by thousands of units. Not responding would have been a sales disaster.

Having said that, they haven't done much if anything to address his trenchant criticism of their PC connectivity software.
« Last Edit: September 14, 2015, 01:29:48 am by rolycat »
 

Offline Karel

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1472
  • Country: 00
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1684 on: September 14, 2015, 08:14:41 am »
Today we received an update from Rigol telling us that the new firmware for the DS6000 is postponed to the beginning of october...
 

Offline TorqueRanger

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 325
  • Country: us
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1685 on: September 14, 2015, 01:10:28 pm »
I think I found a bug or am I that stupid???
I got a DS1054z scope upgraded , last night I was calibrating my probes for each channel but when I only had probes in channel 3&4...The cal signal from the scope would not stabilize unless I had a probe on channel 1 then the signal is stabilize is usable... 
 

Offline Howardlong

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 4821
  • Country: gb
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1686 on: September 14, 2015, 01:34:25 pm »
I think I found a bug or am I that stupid???
I got a DS1054z scope upgraded , last night I was calibrating my probes for each channel but when I only had probes in channel 3&4...The cal signal from the scope would not stabilize unless I had a probe on channel 1 then the signal is stabilize is usable...

Trigger source?
 

Offline TorqueRanger

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 325
  • Country: us
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1687 on: September 14, 2015, 01:38:06 pm »
I am using the signal used off the scope to cal the probe..
 

Offline McBryce

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1542
  • Country: de
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1688 on: September 14, 2015, 01:45:15 pm »
Yes, but you still have to go into the trigger menu and choose which channel the scope triggers on.

McBryce.
 

Offline TorqueRanger

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 325
  • Country: us
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1689 on: September 14, 2015, 01:54:33 pm »
Ok cause I have no problems on Channels 1&2 but 3&4 is when the signal starts flipping out .. I will have to find out how to change the triggers and see if it helps ... Oh Thank you I upgraded my Scope with the  newest  4.3v software with no problem at all ...
 

Offline lacommtech

  • Contributor
  • Posts: 8
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1690 on: September 15, 2015, 04:17:53 pm »
I'm considering purchasing a DS1054Z before the next firmware upgrade.  Am I correct in concluding from the various posts that the units that are currently shipping are still easy to hack?

Thanks!
 

Offline KermitDK

  • Supporter
  • ****
  • Posts: 11
  • Country: dk
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1691 on: September 15, 2015, 04:23:53 pm »
Got mine 3 weeks ago, and "upgraded" it without any problem. :-)
 

Offline bitseeker

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 8318
  • Country: us
  • Lots of engineer-tweakable parts inside!
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1692 on: September 15, 2015, 05:01:19 pm »
I'm considering purchasing a DS1054Z before the next firmware upgrade.  Am I correct in concluding from the various posts that the units that are currently shipping are still easy to hack?

Mine arrived with firmware that was one version earlier than the currently downloadable one and it worked fine. Of course, no guarantee that future ones will still be hackable, but if history is any indication the prospects are good.
I TEA.
 

Offline bitseeker

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 8318
  • Country: us
  • Lots of engineer-tweakable parts inside!
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1693 on: September 15, 2015, 05:08:11 pm »
Ok cause I have no problems on Channels 1&2 but 3&4 is when the signal starts flipping out .. I will have to find out how to change the triggers and see if it helps

Channel 1 is the default trigger. So, if you're using only 3 & 4, then you have to select either 3 or 4 as the trigger, accordingly. To change the trigger, press the Menu button in the Trigger area of the front panel. Then choose the source from the Source item on the screen. See Chapter 5 of the User Guide for more information.
I TEA.
 

Offline Fohdeesha

  • Contributor
  • Posts: 45
  • Country: us
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1694 on: September 16, 2015, 10:01:07 am »
I'd just like to thank Dave and everyone in this thread for the recommendations and the information, I got my DS1054Z today, it's my first digital scope after using an analog tektronix for a few years. I have to say I'm blown away at the feature set, mostly the measurement and decoding capability.

Although it's not explicitly "supposed" to, I've had no issue decoding modbus packets and traffic on an RS-485 bus by using the rs232 decoder and matching settings. Works perfectly and double checking against what the modbus master is sending, it's decoding everything correctly.

Amazing value for the money. DSER unlock code worked great, updated to latest firmware, and it ran a self cal no problem after letting the scope warm up for about half an hour.

Thanks again!
 

Offline TomThomas

  • Contributor
  • Posts: 39
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1695 on: September 16, 2015, 06:59:22 pm »

It is not limited by hardware. (depends how want think)
Highest true sensitivity in DS1000Z is 5mV/div.
After then 2mV and 1mV/div is only digitally vertically "zoomed".
What you get more if you zoom more.

ADC have 8 bit. 256 theoretical levels. (if look more deeply not really even this, ENOB, analog front end noise etc)

2mV/div (simplification)  128 levels.
1mV/div  (simplification) 64 levels

do you want zoom more.
If you look this scope quite noisy front end (analog front end + ADC) noise, do you get something more if you zoom more.

It is totally other case IF there is good low noise amplifier before ADC so that with 5mV pp signal  it use ADC full scale. (around 10 div vertically on the display)

Finally: Lowest true sensitivity in DS1000Z is 5mV/div.

This is truth least in my DS1074Z.

Hi RF-Loop,
where you have this info from?

The reality is that 2mV/div is the lowest TRUE vertical sensitivity on DS1000Z!
ONLY 1mV/div is magification

Regards
Tom

 

Offline timofonic

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 904
  • Country: es
  • Eternal Wannabe Geek
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1696 on: September 17, 2015, 02:35:17 am »
RigLOL

Seriously. Wby can't they write a good firmware?

Arm the damn Hardware, make the firmware Open Source and let others contribute too.

Why do they impose artificial restrictions about licensing creatures and such shit? What about long unresolved bugs?

Rigol: What about contracting at least some very hardcore specialist to review the complete source code for bughunting and bugfixibg?
 

Offline Rolar67

  • Newbie
  • Posts: 2
  • Country: us
Any adv having analog on hand also?
« Reply #1697 on: September 20, 2015, 11:47:05 pm »
Are there any advantages at having a similarly spec'd analog meter on hand in addition to an upgraded 1054z? I'll be using it primarily for aiding in electronics repair and designing circuits for high voltage applications (GM and other tubes)
« Last Edit: September 21, 2015, 12:02:55 am by Rolar67 »
 

Offline bitseeker

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 8318
  • Country: us
  • Lots of engineer-tweakable parts inside!
Re: New Rigol DS1054Z oscilloscope
« Reply #1698 on: September 21, 2015, 01:06:10 am »
Well, depends how much you spend on the analog scope. Get a good deal on one (or two) and you can use it as your go-to instrument while experimenting. It'd be cheaper than blowing up your 1054z. :-/O
I TEA.
 

Offline Rolar67

  • Newbie
  • Posts: 2
  • Country: us
Highvolts
« Reply #1699 on: September 21, 2015, 02:40:43 am »
Ah! Point well made, eBay here I come.  Also, will someone please send the discount code for TEquipment?
 


Share me

Digg  Facebook  SlashDot  Delicious  Technorati  Twitter  Google  Yahoo
Smf