Author Topic: Siglent SVA1015X and SVA1032X 1.5, 3.2GHz Spectrum & Vector Network Analyzers  (Read 84202 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline tautech

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 21708
  • Country: nz
  • Taupaki Technologies Ltd. NZ Siglent Distributor
    • Taupaki Technologies Ltd.
I am doing some measurements with an upgraded SSA3012X Plus in VNA mode.
...
BW and sweep time are always grayed, both from the VNA stimulus page and pressing the BW/sweep buttons.

The manual refers to those commands as normally usable, only saying that the default BW is 10 kHz.   |O
I have normally used BW and sweep time settings on other VNAs (hp and Copper Mountain tech) for this purpose, when measuring devices like resonators or long lines.


 :palm: sorry quoting myself...
Don't be as it's quite acceptable here.

Quote
I am wondering if someone in Siglent acknowledged the issue, I'd like to be sure that it gets fixed soon. Having fixed BW and sweep time in VNA mode is tremendously limiting, causing wrong measurements on e.g. high-Q resonators like xtals and long lines.
Roberto
Yes this is an issue we have recently explored in some depth with the SSA/SVA product manager and for now SA rather than VNA mode is better for this where you have more control over BW and Sweep times.
Currently we are waiting for a firmware update to improve Sweep, RBW and VBW performance and fix a related bug found while exploring these issues.
Hopefully SA mode will give you reasonable results until this gets fixed.
Avid Rabid Hobbyist
 
The following users thanked this post: RoV

Offline chicken

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 243
  • Country: us
  • Rusty Coder
Is it normal to get an ADC overload warning in VNA mode with default settings and nothing connected?

Default after pressing the Preset button is S11 with tracking gen set to -5 dBm. And that's fresh out of the box without doing a port calibration yet.

The warning goes away when dialing down the tracking generator to -7 dBm or less.

 

Offline maxi

  • Newbie
  • Posts: 3
  • Country: de
On my SVA1032X the VNA default settings are Tracking Generator -5dBm, Attenuator is grayed-out but shows +15dB so there should not be any overload. When I push the dynamic-range to maximum in s21mode TG -5dBm and Att 5dB it beeps from time to time but gives with 4 Averages about 100dB to measure duplexers and filters.  ;D


« Last Edit: June 11, 2021, 02:26:24 pm by maxi »
 

Offline tautech

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 21708
  • Country: nz
  • Taupaki Technologies Ltd. NZ Siglent Distributor
    • Taupaki Technologies Ltd.
Is it normal to get an ADC overload warning in VNA mode with default settings and nothing connected?

Default after pressing the Preset button is S11 with tracking gen set to -5 dBm. And that's fresh out of the box without doing a port calibration yet.

The warning goes away when dialing down the tracking generator to -7 dBm or less.
No.

SVA1032X open ports:
TG is activated when VNA mode is selected and levels can be set in the TG menu.


In Log Mag mode in particular the dB/div Scale can be set to fractions of a dB whereas the default is 10dB/div.
Uncalibrated screenshot:

« Last Edit: June 11, 2021, 08:47:01 am by tautech »
Avid Rabid Hobbyist
 
The following users thanked this post: chicken

Offline chicken

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 243
  • Country: us
  • Rusty Coder
Is it normal to get an ADC overload warning in VNA mode with default settings and nothing connected?

Default after pressing the Preset button is S11 with tracking gen set to -5 dBm. And that's fresh out of the box without doing a port calibration yet.

The warning goes away when dialing down the tracking generator to -7 dBm or less.
No.

On my SVA1032X the VNA default settings are Tracking Generator -5dBm, Attenuator is grayed-out but shows +15dB so there should not be any overload.

So it looks like my unit is broken out of the box?  :'(
 

Offline tautech

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 21708
  • Country: nz
  • Taupaki Technologies Ltd. NZ Siglent Distributor
    • Taupaki Technologies Ltd.
Is it normal to get an ADC overload warning in VNA mode with default settings and nothing connected?

Default after pressing the Preset button is S11 with tracking gen set to -5 dBm. And that's fresh out of the box without doing a port calibration yet.

The warning goes away when dialing down the tracking generator to -7 dBm or less.
No.

On my SVA1032X the VNA default settings are Tracking Generator -5dBm, Attenuator is grayed-out but shows +15dB so there should not be any overload.

So it looks like my unit is broken out of the box?  :'(
Maybe not. Is yours an ex SSA unit of factory SVA ?
Hacked units can produce weird results until a VNA Cal is done.

You could try a rough bush Cal with SOL's for a Port 1 Short, Port 1 Open and a 51R Load to see if that settles it down.

Post some screenshots.
« Last Edit: June 11, 2021, 11:36:23 pm by tautech »
Avid Rabid Hobbyist
 

Offline chicken

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 243
  • Country: us
  • Rusty Coder
Maybe not. Is yours an ex SSA unit of factory SVA ?
Hacked units can produce weird results until a VNA Cal is done.

You could try a rough bush Cal with SOL's any Port 1 Short, Port 1 Open and a 51R Load to see if that settles it down.

Post some screenshots.
Not hacked (yet). Luckily I got the real thing as I was worried about support in case something goes wrong with the VNA side. :phew: It's already on its way back. I contacted Siglent NA and they also thought that port 1 of the unit is defective.

My screenshots looked exactly like yours except for the ADC warning at the bottom. Thanks for your help!
 
The following users thanked this post: rf-loop, tautech

Offline GMJ

  • Newbie
  • Posts: 2
  • Country: us
Sorry, tautech, just not seeing it.  Software communications not my strong suit, maybe I'm just too inexperienced.  Most of what I see are the SSA hacks.  Don't see the SVA hacks.  Any hints?
 

Offline tautech

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 21708
  • Country: nz
  • Taupaki Technologies Ltd. NZ Siglent Distributor
    • Taupaki Technologies Ltd.
Sorry, tautech, just not seeing it.  Software communications not my strong suit, maybe I'm just too inexperienced.  Most of what I see are the SSA hacks.  Don't see the SVA hacks.  Any hints?
AFAIK as Linux is not a world I dabble in, SSA option enable procedures work for SVA.
Avid Rabid Hobbyist
 

Offline OldVolts

  • Contributor
  • Posts: 23
  • Country: us
I'm also seeing -5 dBm and ADC error on an "upgraded" unit.
Manually reduce TG to -20 and all appears to work as it should.
Is this a "feature"?
Any way to override / change the defaults?
Besides TG level I'd like my cal plane to be the default.

TIA
 

Offline tautech

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 21708
  • Country: nz
  • Taupaki Technologies Ltd. NZ Siglent Distributor
    • Taupaki Technologies Ltd.
Any way to override / change the defaults?
Besides TG level I'd like my cal plane to be the default.

TIA
System>Pwr On/Preset>Factory Reset
Avid Rabid Hobbyist
 
The following users thanked this post: OldVolts

Offline OldVolts

  • Contributor
  • Posts: 23
  • Country: us
Partial joy:
TG now OK at -20, S21 still -5 with ADC error.
Can set to -20 and all well till next power cycle or reset.

 

Offline OldVolts

  • Contributor
  • Posts: 23
  • Country: us
FWIW FW - V3.2.2.4.0r1
 

Offline tautech

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 21708
  • Country: nz
  • Taupaki Technologies Ltd. NZ Siglent Distributor
    • Taupaki Technologies Ltd.
Partial joy:
TG now OK at -20, S21 still -5 with ADC error.
Can set to -20 and all well till next power cycle or reset.
Do check you have the latest firmware installed:
FWIW FW - V3.2.2.4.0r1
Should be V3.2.2.4.0R2
https://int.siglent.com/download/firmwares/?CateIdss=16

Use Save to grab USB screenshots and post them here paying particular attention to have appropriate menus displayed so we can see your settings and replicate them if necessary.
« Last Edit: July 27, 2021, 12:01:08 am by tautech »
Avid Rabid Hobbyist
 

Offline OldVolts

  • Contributor
  • Posts: 23
  • Country: us
Thanks!
FWIW FW - V3.2.2.4.0r1
Should be V3.2.2.4.0R2
https://int.siglent.com/download/firmwares/?CateIdss=16
Now confused: Says 0R2 is for 15 not 32.  Upgraded with latest 32 update.
15 R2 update specifically mentions 15 and 75 - not 32.

Use Save to grab USB screenshots and post them here paying particular attention to have appropriate menus displayed so we can see your settings and replicate them if necessary.
OK - any particular screens?

Thanks!
 

Offline tautech

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 21708
  • Country: nz
  • Taupaki Technologies Ltd. NZ Siglent Distributor
    • Taupaki Technologies Ltd.
Thanks!
FWIW FW - V3.2.2.4.0r1
Should be V3.2.2.4.0R2
https://int.siglent.com/download/firmwares/?CateIdss=16
Now confused: Says 0R2 is for 15 not 32.  Upgraded with latest 32 update.
15 R2 update specifically mentions 15 and 75 - not 32.
OK sorry, missed what model you had.  :-[
Use Save to grab USB screenshots and post them here paying particular attention to have appropriate menus displayed so we can see your settings and replicate them if necessary.
OK - any particular screens?
Totally depends on the info you are trying to show us.
Eg. If there's an amplitude error from VNA or TG stimulus settings show that menu.
Avid Rabid Hobbyist
 

Offline Weston

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 121
  • Country: us
Is Siglent planning on adding basic expected VNA features to the upcoming firmware releases?

In particular, without the ability to export touchstone files or set the VNA sweep time, the SVA1032X is little more than a toy.

I don't understand how such basic features can be missing. Its almost as if the firmware developers have never used a real VNA.  :palm:
 

Offline migsoft

  • Newbie
  • Posts: 1
  • Country: cn
AFAIK, VNA sweep time can be set in the upcoming firmware releases.
 

Offline hendorog

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1574
  • Country: nz
Is Siglent planning on adding basic expected VNA features to the upcoming firmware releases?

In particular, without the ability to export touchstone files or set the VNA sweep time, the SVA1032X is little more than a toy.

I don't understand how such basic features can be missing. Its almost as if the firmware developers have never used a real VNA.  :palm:

Single channel touchstone export should be close, I'm surprised it has not been released already actually.
The adjustable sweep time feature has been noted before, but not yet implemented.
 


Share me

Digg  Facebook  SlashDot  Delicious  Technorati  Twitter  Google  Yahoo
Smf