Products > Test Equipment

The Siglent SDG2042X Thread

<< < (343/351) > >>

tautech:

--- Quote from: coromonadalix on October 23, 2023, 07:31:27 am ---and the SSG3021X  can be more ....

--- End quote ---
Yes mine is SSG3032X now......

RoV:
My SDG2042X is updated with FW V2.01.01.37R8. Today I have discovered a weird behaviour in sweep mode: output amplitude shows a step around ~293 kHz, being correct at >293 kHz and something like 10% higher than normal below that frequency. See attachments. This happens regardless of waveform, sweep time, log/lin sweep, channel 1 or 2. At the same frequencies, in normal (non sweep) mode, the instrument works fine.
By searching in this same eevblog topic, I have discovered this msg from Tjuurko that claims a different anomaly:


--- Quote from: Tjuurko on August 28, 2023, 10:32:00 am ---In new firmware (V2.01.01.37R*), button "SWEEP" increases the amplitude of the output signal: CH1 +25%, CH2 +5%.
Without cables connected, the output overvoltage protection is activated.
Tested for SDG2042X (SV: 2.01.01.35R3B2, HV: 02-01-00-40-00).

--- End quote ---

At this point my suspect is that there is a bug and calibration is bypassed in sweep mode, so the instrument works in uncalibrated mode and different things can happen to different machines.
Can you try on yours?

I annex a few photos of the SDG sweeping, connected to my scope. Last photo is on a reduced interval around 293 kHz, with a zoom on the sinusoid showing the abrubt amplitude change.

EDIT: I don't understand why, but I see the images rotated by 90° after publication. Original images are correct.

RoV:

--- Quote from: RoV on October 25, 2023, 08:39:16 pm ---My SDG2042X is updated with FW V2.01.01.37R8. Today I have discovered a weird behaviour in sweep mode: output amplitude shows a step around ~293 kHz, being correct at >293 kHz and something like 10% higher than normal below that frequency. See attachments. This happens regardless of waveform, sweep time, log/lin sweep, channel 1 or 2. At the same frequencies, in normal (non sweep) mode, the instrument works fine.

--- End quote ---

I have solved the problem by downgrading the FW:
SDG2000X_V2.01.01.37R8_EN    NO (the most recent one discussed in the original post)
SDG2000X_V2.01.01.37R6_EN    NO
SDG2000X_V2.01.01.37R3_EN    NO
SDG2000X_2.01.01.35R3B2_EN  OK
From 37R3 onwards they support new HW versions, they likely messed with backwards compatibility (I forgot to say that my unit is dated 2017, HW revision 02-01-00-41-00).  |O returning to the 35R3 loses several improvements.

tautech:
Thanks much for your investigations RoV...... now reported.

phecap:
My SDG2042X also has the same problem.
The hardware revision is also 02-01-00-41-00.
I also installed the latest firmware version (SDG2000X_V2.01.01.37R8_EN).

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

There was an error while thanking
Thanking...
Go to full version
Powered by SMFPacks Advanced Attachments Uploader Mod