Author Topic: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread  (Read 123247 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Online Bud

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 3392
  • Country: ca
  • Country: ca
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #200 on: October 30, 2017, 04:49:08 pm »
@bud

do you think a 3.12.0 to 3.9.0 downgrade is possible? Want to know in case I get one that already comes with 3.12.0

I do not know, sorry...
Facebook-free life and Rigol-free shack.
 

Offline CABNY

  • Contributor
  • Posts: 23
  • Country: us
  • Country: us
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #201 on: October 30, 2017, 04:54:57 pm »
When switching to 3-spot measurement, on my non-wifi camera I get a box with center spot and one cold and one hot spot.  On the wifi model I get no box with three spots side by side.  Is there a setting that I'm missing?
Also, is the box size changeable? 

Can't wait to see what comes out with the Advanced pack!  Thanks again Bud!   :-+
 

Online Bud

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 3392
  • Country: ca
  • Country: ca
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #202 on: October 30, 2017, 05:14:46 pm »
Copy the 3-spot preset .rsc file from the first camera to the second one, that should do it. But you can have only one of them, unless you sacrifice one of other presets and use its filename for your second 3-spot tool.

Box size may be changeable in the preset file, check there if it has box dimensions specified.
Facebook-free life and Rigol-free shack.
 
The following users thanked this post: CABNY

Online Bud

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 3392
  • Country: ca
  • Country: ca
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #203 on: October 30, 2017, 05:22:24 pm »
BTW check out the programmable button, there is a setting for it in the Settings screen. Again, on the liberated E4 it is the Back button.
Facebook-free life and Rigol-free shack.
 

Offline CABNY

  • Contributor
  • Posts: 23
  • Country: us
  • Country: us
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #204 on: October 30, 2017, 05:44:10 pm »
Copied preset_threeSpots.rsc  to /FlashBFS/system/ui.d/presets.d/  and it's working great!

Thanks again!
 

Offline Squawk

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 53
  • Country: nl
  • Country: nl
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #205 on: October 30, 2017, 10:06:48 pm »
Thanks Bud for the description.

For me the updated failed. For other users it would be nice if you could add the description of how to setup the camera in RNDIS mode. I found a description for older firmware using FlirInstallNet.exe and some fif files, but using that description it seems it changes some wrong things in the new firmware version, as in device information nothing is shown about the resolution of the camera anymore and the build in normal camera does not work anymore.

FYI, the right way to set the camera in RNDIS mode is by going into the camera information menu and holding the right menu key for more than 10 seconds. Then you get a diagnostics menu where you can sat USB mode etcetera.

If anybody has a tip on how to get back normal camera functionality let me know.

I used fif files from 2.11.0 Hack files and it worked both ways to RNDIS and back to MSD/VDC mode.

Would I be rude to ask if you could post these files?

I'm a newby at this and can find files about hack 2.3.0 (http://fubar.gr/hacking-the-flir-e4/) but not the 2.11.0 and I'm not sure they're the same..  :-[
 

Offline SamLowryBrazil

  • Contributor
  • Posts: 21
  • Country: gb
  • Country: gb
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #206 on: October 30, 2017, 11:39:04 pm »
Thank you very much for the E4 hack!
I am stuck on step 7 when I type python cfccfg_v2.py XXXXXXXXXXXXXXXX [which I have replaced with my SUID] conf.cfg conf.cfc .
The Python command line says syntax error about the file in line 1, but I think that I downloaded the v2 file ok. I know you don't like to spoonfeed people, Bud, but help would be appreciated! 
 

Offline SamLowryBrazil

  • Contributor
  • Posts: 21
  • Country: gb
  • Country: gb
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #207 on: October 31, 2017, 12:10:06 am »
I tried restarting my computer so that Python was installed correctly, and I remembered to extract the V2 file. I installed the 2.7 version of Python, but I will look for another version to see if that fixes it.
 

Online Bud

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 3392
  • Country: ca
  • Country: ca
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #208 on: October 31, 2017, 12:16:47 am »
I am sorry if there are the two things in life that  i am clueless about , they are python and linux. If you can post a screensot of the error someone may be able to recognize it and help.
Also make sure you are using python v2.7. I tried several versions from 3.0 i believe and higher and none worked. I had to uninstall them and use v2.7.

In fact, i was going to ask people who knows python to help rewrite the script to work inder newer python versions. If someone can do that it would be a good refresh for the tool.

Facebook-free life and Rigol-free shack.
 

Offline SamLowryBrazil

  • Contributor
  • Posts: 21
  • Country: gb
  • Country: gb
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #209 on: October 31, 2017, 12:32:23 am »
Thanks for trying, Bud!
This is the first time I am even using a command line, so I can only guess.
Judging by the syntax error, here are some possibilities:
I am typing it in a way that Python does not understand;
Python cannot find the file because I've put it in the wrong place;
Something went wrong with my installation of Python.
« Last Edit: October 31, 2017, 12:34:01 am by SamLowryBrazil »
 

Offline SamLowryBrazil

  • Contributor
  • Posts: 21
  • Country: gb
  • Country: gb
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #210 on: October 31, 2017, 12:50:03 am »
I was being dumb, but at least I've learnt about the command line now.
The CFC has been created, now that I put C:\ and all that jazz before the file name. Of course the computer didn't know where to find the file because I didn't put its location. That is programming 101, I know, but I haven't taken that class!
I bet you PC-Einsteins are laughing at the screenshot I posted!
« Last Edit: October 31, 2017, 12:54:16 am by SamLowryBrazil »
 

Offline SamLowryBrazil

  • Contributor
  • Posts: 21
  • Country: gb
  • Country: gb
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #211 on: October 31, 2017, 01:26:20 am »
Thanks again, Bud; your instructions were so clear that even a noob like me hacked it!
 

Online Bud

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 3392
  • Country: ca
  • Country: ca
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #212 on: October 31, 2017, 01:35:12 am »
Thanks and glad it worked for you. Take care of your backup archive.
Facebook-free life and Rigol-free shack.
 
The following users thanked this post: SamLowryBrazil

Online Bud

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 3392
  • Country: ca
  • Country: ca
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #213 on: October 31, 2017, 01:48:15 am »
Would I be rude to ask if you could post these files?

I'm a newby at this and can find files about hack 2.3.0 (http://fubar.gr/hacking-the-flir-e4/) but not the 2.11.0 and I'm not sure they're the same..  :-[

pull the RNDIS fif files from this zip archive

https://www.eevblog.com/forum/thermal-imaging/flir-e4-thermal-imaging-camera-teardown/msg531346/#msg531346

I recommend only using the Temporary one. You will be in better control over the camera USB interface. The Temporary fif only enables RNDIS until reboot, after which the camera returns to UVC mode. You will perhaps need to run it 2-3 times during the procedure as you reboot but it makes sure the camera will not get stuck in RNDIS using some weirdo IP settings which may give you headache and inability to connect to it. Ask me how I know this.

Facebook-free life and Rigol-free shack.
 
The following users thanked this post: apelly, Squawk, tetsusya

Online Bud

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 3392
  • Country: ca
  • Country: ca
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #214 on: October 31, 2017, 01:59:55 am »
I added recovery procedure to my original post on Page 8. I use it countless times and it worked well for me every single time. In fact, I found it is very difficult to brick the camera, Flir did a good job on putting this "side door" in place that gives access to the filesystem without booting the device. The real danger is when you begin mixing firmware and hardware versions, this may cause unpredictable results and kill all entry points. So do not do that.
Facebook-free life and Rigol-free shack.
 
The following users thanked this post: scout79

Offline Squawk

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 53
  • Country: nl
  • Country: nl
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #215 on: October 31, 2017, 09:10:26 am »
Thanks Bud!
As wel as for the RNDIS mode advice!.. I don't think I dare to ask you why u know..  ;)

I'm getting the E4 (no wifi, could not buy that in my region) tomorrow.

Also, thank you for sharing your magic!!!  :-+
« Last Edit: October 31, 2017, 09:15:22 am by Squawk »
 
The following users thanked this post: Bud

Offline Markofq

  • Contributor
  • Posts: 8
  • Country: hu
  • Country: hu
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #216 on: October 31, 2017, 09:43:43 am »
Copied preset_threeSpots.rsc  to /FlashBFS/system/ui.d/presets.d/  and it's working great!

Thanks again!

Can u upload that preset ?
Tnx
 

Offline capt bullshot

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1578
  • Country: de
  • Country: de
    • Mostly useless stuff, but nice to have: wunderkis.de
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #217 on: October 31, 2017, 10:14:51 am »
Bud, that's a great job. Works on my E4, 2.0L model that arrived for some reason with FW 2.3.0 here, but the hack didn't work. Resolution did enhance, but menus not and crosshair was gone. Didn't work with 2.11.0 either. So I'm lucky you made this one. Reverted the hacks and updated the camera to 3.9.0, applied the modifications according to your readme file, and tadaa - it works.

There's one thing I'd like to ask (just for clarity): does your basic packacke include some changes or additions to the palettes or menus? Apparently nothing changed here for my camera, so if there should be more, I'd have to investigate again, otherwise I'm just fine for now.

BTW the hidden menu is still there (10 sec keypress ...), but doesn't change the USB mode. I've set mine to RNDIS using this menu while the older firmware was running, and don't bother reverting it until all patches are done. I also had various problems, most of the time just not working, using the .fif to change the mode. Not yet tried with the 3.9.0 FW.


Safety devices hinder evolution
 
The following users thanked this post: Bud

Offline CABNY

  • Contributor
  • Posts: 23
  • Country: us
  • Country: us
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #218 on: October 31, 2017, 11:39:03 am »
try this.  unzip it first.
 
The following users thanked this post: Markofq

Online Bud

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 3392
  • Country: ca
  • Country: ca
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #219 on: October 31, 2017, 01:28:51 pm »
There's one thing I'd like to ask (just for clarity): does your basic packacke include some changes or additions to the palettes or menus? Apparently nothing changed here for my camera, so if there should be more, I'd have to investigate again, otherwise I'm just fine for now.

It has more palettes and measurement tools, but you appeared to have them enabled by the previous hacks. I did not maintain a list of what i enabled, if i saw something i just enabled it. Check if you got the programmable button in the settings menu, and use the Back button after you assign a function to it.

Quote
BTW the hidden menu is still there (10 sec keypress)

Should not be 10 in my package, i changed it to 3 or 4 sec.
Facebook-free life and Rigol-free shack.
 

Offline MicroBliss

  • Contributor
  • Posts: 9
  • Country: by
  • Country: by
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #220 on: October 31, 2017, 06:28:45 pm »
Hi everybody.

Is there any difference in haking Flir e4 fw 3.9.0 with Wi-Fi and Flir e5 fw 3.9.0 without Wi-Fi? Besides "You will have  to use USB and RNDIS mode though to apply the update."
 

Online Bud

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 3392
  • Country: ca
  • Country: ca
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #221 on: October 31, 2017, 06:48:29 pm »
This package is for E4.
Facebook-free life and Rigol-free shack.
 
The following users thanked this post: DaveWB, tetsusya, FabLabRUC

Online Bud

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 3392
  • Country: ca
  • Country: ca
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #222 on: November 01, 2017, 03:33:18 am »
This is side by side screenshots of menu and settings screens before and after.
« Last Edit: November 01, 2017, 03:36:02 am by Bud »
Facebook-free life and Rigol-free shack.
 

Offline MicroBliss

  • Contributor
  • Posts: 9
  • Country: by
  • Country: by
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #223 on: November 01, 2017, 06:07:51 am »
This package is for E4.
thx, cap
 

Offline capt bullshot

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1578
  • Country: de
  • Country: de
    • Mostly useless stuff, but nice to have: wunderkis.de
Re: FLIR E4 Wifi Resolution and Menu Hack Thread
« Reply #224 on: November 01, 2017, 06:23:32 am »
This is side by side screenshots of menu and settings screens before and after.
Thanks, that makes things clear for me: The menus didn't work, resolution does. I've got the "before" menus on my E4. So I'll go back and try to find the reason, maybe I've put a file in the wrong place - would be the first thing to check.
Safety devices hinder evolution
 


Share me

Digg  Facebook  SlashDot  Delicious  Technorati  Twitter  Google  Yahoo
Smf