Author Topic: Flir E40 Upgrade & Configuration  (Read 92759 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Chanc3

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 420
  • Country: gb
Re: Flir E40 Upgrade & Configuration
« Reply #100 on: July 23, 2015, 02:49:19 pm »
there are very few applications, where you need high frame rates with a wide-angle lens  :)

I own an E40 from 2012 and the frame rate is fine.
On video  you have lags from the NUC (shutter) and some ugly overlays (scale, logo).

But a really great feature are RAW-videos with Flir Tools.
see my post here:
https://www.eevblog.com/forum/testgear/flir-e4-thermal-imaging-camera-teardown/msg377140/#msg377140

...  stack the frames to superesolution:
https://www.eevblog.com/forum/testgear/flir-e4-thermal-imaging-camera-teardown/msg363213/#msg363213

.. or make a panorama
https://www.eevblog.com/forum/testgear/flir-e4-thermal-imaging-camera-teardown/msg621514/#msg621514
You can turn off the logo via telnet I believe!

Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk

 

Offline tomas123

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 832
  • Country: de
Re: Flir E40 Upgrade & Configuration
« Reply #101 on: July 23, 2015, 02:50:20 pm »
yes, I know

// old firmware
Code: [Select]
rset .ui.userSettings.overlayLogo false

Offline tomas123

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 832
  • Country: de
Re: Flir E40 Upgrade & Configuration
« Reply #102 on: July 23, 2015, 02:54:16 pm »
I'll try and pull the E60 2012 files when it is back from cal.

see here for E60 files version 2012 (pw funzt666)
https://www.eevblog.com/forum/testgear/flir-e4-thermal-imaging-camera-teardown/msg338671/#msg338671

Offline Gasburner

  • Contributor
  • Posts: 20
Re: Flir E40 Upgrade & Configuration
« Reply #103 on: July 24, 2015, 12:14:42 am »
Do i need the CRC01 or CRC03 ? for my E40

E40 1.0
Serial: 645xxxxx
Software: 3.18.0
« Last Edit: July 24, 2015, 12:35:17 am by Gasburner »
 

Offline Chanc3

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 420
  • Country: gb
Re: Flir E40 Upgrade & Configuration
« Reply #104 on: July 24, 2015, 06:44:51 am »
Do i need the CRC01 or CRC03 ? for my E40

E40 1.0
Serial: 645xxxxx
Software: 3.18.0
Does it say CRC01 after your serial number?

I highly doubt it is CRC03

Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk

 

Offline tomas123

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 832
  • Country: de
Re: Flir E40 Upgrade & Configuration
« Reply #105 on: July 24, 2015, 07:55:19 am »
you need CRC01 if your configuration files are not encrypted (plain text)

but you need CRC03:

old E40
http://80.77.70.144/SwDownload/app/RssSWDownload.aspx?ID=127
FLIR Exx P/N:490xx (Firmware 2.23.14)
Last Updated: April 23, 2013
this works with CRC01 (self tested  :) )

new E40 with MSX
http://80.77.70.144/SwDownload/app/RssSWDownload.aspx?ID=194
FLIR Exx P/N:645xx / 646xx (Firmware 4.10.0)

Offline Gasburner

  • Contributor
  • Posts: 20
Re: Flir E40 Upgrade & Configuration
« Reply #106 on: July 24, 2015, 01:15:58 pm »
Thanks Chance3 and tomas123  :-+

Its a CRC01 as you can see in my conf.cfg file on the previous page.
I copied and paste it directly in to windows Notepad, without any decryption 

So that's interesting, there is also different version in 645xxx i mean CRC01 or CRC03, but i guess its because of the Firmware 3.18.0
Anyone knows the difference between 3.18.0 vs 4.10.0, major upgrade ?, what do you advice upgrade or leave it as it is.

This is where i am stuck |O , i can only find tools.zip with CRC03 inside

« Last Edit: July 24, 2015, 01:27:41 pm by Gasburner »
 

Offline Chanc3

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 420
  • Country: gb
Re: Flir E40 Upgrade & Configuration
« Reply #107 on: July 24, 2015, 08:36:04 pm »
https://www.eevblog.com/forum/index.php?topic=21772.msg321956.msg#321956 in the zip file

Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk

 

Offline Gasburner

  • Contributor
  • Posts: 20
Re: Flir E40 Upgrade & Configuration
« Reply #108 on: July 24, 2015, 10:52:01 pm »
« Last Edit: July 25, 2015, 01:29:54 am by Gasburner »
 

Offline Gasburner

  • Contributor
  • Posts: 20
Re: Flir E40 Upgrade & Configuration
« Reply #109 on: July 25, 2015, 01:07:38 am »
Okay,

Just to resume, can one of you confirm i am on the right track

- First i made a backup of config.cfg from the camera
- Downloaded my conf.cfg file from the E40 to pc
- Copied it to same map as where i unzipped the e4hack3c.zip files
- I have edit my conf.cfg file, i changed 645xxxx to the original serial number (leaving the old CRC01 number untouched)
- Changed my resolution settings: .caps.config.image.settings.resIR int32 320 and .caps.config.image.targetNoise.targetNoiseMk int32 0
- Take care you have one free line on the end of the text file (CRLF is not \r\n\command ?)
- Save file
- Run the E8.cfg and on the prompt you receive a new CRC01 number (or do i need to copy paste my file text in to the E8.cfg ?)
- Remove the old CRC number in your file, and replace this with the new generated CRC01

Do i need to zip the config.cfg file and change it to .fif extension? to run back in too the E40 ?

As a few things are different to a E4 in terms explanation, i get a bit unsure :scared:, and don't like to end up with a brick as result

I am not very familiar with computers these days, and CD / \ stuff was a long.... time ago.   so bare with me guys.:phew:
« Last Edit: July 25, 2015, 03:32:56 pm by Gasburner »
 

Offline Chanc3

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 420
  • Country: gb
Re: Flir E40 Upgrade & Configuration
« Reply #110 on: July 25, 2015, 05:37:57 am »
Okay,

Just to resume, can one of you confirm i am on the right track

- First i made a backup of config.cfg from the camera
- Downloaded my conf.cfg file from the E40 to pc
- Copied it to same map as where i unzipped the e4hack3c.zip files
- I have edit my conf.cfg file, i changed 645xxxx to the original serial number (leaving the old CRC01 number untouched)
- Changed my resolution settings: .caps.config.image.settings.resIR int32 320 and .caps.config.image.targetNoise.targetNoiseMk int32 0
- Take care you have one free line on the end of the text file (CRLF is not \r\n\command ?)
- Save file
- Run the E8.cfg and on the prompt you receive a new CRC01 number (or do i need to copy paste my file in to the E8.cfg ?)
- Remove the old CRC number in your file, and replace this with the new generated CRC01

Do i need to zip the config.cfg file and change it to .fif extension? to run back in too the E40 ?

As a few things are different to a E4 in terms explanation, i get a bit unsure :scared:, and don't like to end up with a brick as result

I am not very familiar with computers these days, and CD / \ stuff was a long.... time ago.   so bare with me guys.[emoji14]hew:
Just upload the new cfg file and replace on camera (you have a backup). Should either work or not.

Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk

 

Offline Gasburner

  • Contributor
  • Posts: 20
Re: Flir E40 Upgrade & Configuration
« Reply #111 on: July 25, 2015, 08:36:23 pm »
Sorry for my ignorance
But it does not make any sense to me, to call the file E8.cfg in my case..

Quote:
Save the file as flashfs\system\appcore.d\config.d\e8.cfg

Create a zip file containing the flashfs folder tree and camera.cmd
Rename the file from .zip to .fif


Install FLIR tools
Go to the install folder\bin
Turn camera on and plug USB in
Run FLIRInstallNet
Browse to your .fif file

Click Run FIF

Unplug USB, remove battery and replace

Enjoy!
« Last Edit: July 25, 2015, 08:38:46 pm by Gasburner »
 

Offline tomas123

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 832
  • Country: de
Re: Flir E40 Upgrade & Configuration
« Reply #112 on: July 26, 2015, 09:30:12 pm »
do you read this post ?
https://www.eevblog.com/forum/testgear/flir-e40-upgrade-configuration/msg561922/#msg561922

Don't copy files from forum. Edit your cfg file!

Offline reallybigone916

  • Contributor
  • Posts: 19
  • Country: us
  • I'm Jimmy and Jerry
Re: Flir E40 Upgrade & Configuration
« Reply #113 on: July 31, 2015, 01:01:11 pm »
Here is a good small program I use to compare the hacked .cfg files (or text files) with the original .cfg files.

http://winmerge.org/

Enjoy!
 

Offline snakemars

  • Newbie
  • Posts: 1
  • Country: us
Re: Flir E40 Upgrade & Configuration
« Reply #114 on: August 19, 2015, 07:48:26 pm »
I bricked my E50bx HELP!!!!!!!

I made a backup of the entire FlashFS and subsequent files and subdirectories and then attempted the hack, but now I just have a black screen with limited menu options.
I tried to restore FlashFS/system/ with filezilla but no luck!

At this point I just want to restore to original, then I may reattempt the hack.
This is 490XXXXXX unit.

Any help would be appreciated!
 

Offline reallybigone916

  • Contributor
  • Posts: 19
  • Country: us
  • I'm Jimmy and Jerry
Re: Flir E40 Upgrade & Configuration
« Reply #115 on: August 20, 2015, 02:04:04 am »
are you able to access your unit via FTP?
limited menu options? what can you do or see?
« Last Edit: August 20, 2015, 04:59:17 am by reallybigone916 »
 

Offline jumbo

  • Contributor
  • Posts: 31
Re: Flir E40 Upgrade & Configuration
« Reply #116 on: August 30, 2015, 07:08:00 am »
Hello everyone!

I bought old Flir E30_bx yesterday, I have small expirience with E4 (hacked 2 times with old and new firmware but with big help from janekivi)

my camera have parameters:
serial:492xxxxx
catalogue:49001-1901
firmware:2.23.14
model:E30bx_B1.1
without MSX
I have laser, LED uncovered and I can use it right now without makings wholes where the Flash light and Camera are located.

1.
Can I upgrade my E30 like from lgustavocampos post: https://www.eevblog.com/forum/testgear/flir-e4-thermal-imaging-camera-teardown/msg561266/#msg561266
? or my camera is different because of serial 492 not 490 like other?

2.
What I can get from upgrading? I sure 320x240 but what else?
MSX? Wi-Fi? Blue-Tooth? new pallets?

Yes, I read all post from this topic but for my English I am never shore if I misunderstand or not, so I write this post to be shore;)

I attached oryginal conf and this what I made by my self (by tutorial from lgustavocampos post, with crc, SerialNumber and .cfg format;), but when I put them into my camera I have only 320x240 but I lose a lot of tools.

3.
I wonder only to make upgrade resolution 320x240 and have wi-fi or BlueTooth to make movies without USB connection.

Enybody know solution for this?

All best to you;)

« Last Edit: August 30, 2015, 05:00:45 pm by jumbo »
 

Offline jumbo

  • Contributor
  • Posts: 31
Re: Flir E40 Upgrade & Configuration
« Reply #117 on: August 30, 2015, 08:40:17 pm »
Last question, when I'm running comand  - crc01.exe "conf.cfg"
in my conf.cfg file should I have Serial number, CRC number and empty line? or only Serial number and empty line?
 

Offline tomas123

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 832
  • Country: de
Re: Flir E40 Upgrade & Configuration
« Reply #118 on: August 31, 2015, 03:23:08 pm »
I bought old Flir E30_bx yesterday

my camera have parameters:
serial:492xxxxx


interesting, I only know

old E40
http://80.77.70.144/SwDownload/app/RssSWDownload.aspx?ID=127
FLIR Exx P/N:490xx (Firmware 2.23.14)
Last Updated: April 23, 2013
this works with CRC01 (self tested  :) )

new E40 with MSX
http://80.77.70.144/SwDownload/app/RssSWDownload.aspx?ID=194
FLIR Exx P/N:645xx / 646xx (Firmware 4.10.0)

but your firmware is 2.23.14 -> use hack for P/N:490xx

Offline jumbo

  • Contributor
  • Posts: 31
Re: Flir E40 Upgrade & Configuration
« Reply #119 on: August 31, 2015, 08:46:30 pm »
I bought old Flir E30_bx yesterday

my camera have parameters:
serial:492xxxxx


interesting, I only know

old E40
http://80.77.70.144/SwDownload/app/RssSWDownload.aspx?ID=127
FLIR Exx P/N:490xx (Firmware 2.23.14)
Last Updated: April 23, 2013
this works with CRC01 (self tested  :) )

new E40 with MSX
http://80.77.70.144/SwDownload/app/RssSWDownload.aspx?ID=194
FLIR Exx P/N:645xx / 646xx (Firmware 4.10.0)


I made mistake, I forgot/didnt know to delete # CRC01 line before run CMD command - CRC01.exe "conf.cfg".

I hack camera, how much for noise mK i should have? I had originality 90 now I have 5.
How I can set up WiFi? I should install some programs on my PC or what? to connect with camera?

Thanks EEVBLOG users again for useful information on forum;)
but your firmware is 2.23.14 -> use hack for P/N:490xx
 

Offline simclardy1

  • Contributor
  • Posts: 7
  • Country: us
Re: Flir E40 Upgrade & Configuration
« Reply #120 on: November 02, 2015, 01:59:02 pm »
Ok I am attempting this "upgrade". I used filezilla and accessed my files via usb RANDIS mode. not problem. I saved a copy of all my files and then I edited my config file in appcore. Here is the edited version
#
# Generated at 2011-09-16 15:15:21
#
.caps entry
.caps.config entry
.caps.config.name text "app E60"
.caps.config.revision text "1.1"
.caps.config.image entry
.caps.config.image.framegrab entry
.caps.config.image.framegrab.visual entry
.caps.config.image.framegrab.visual.enabled bool true
.caps.config.image.sensor entry
.caps.config.image.sensor.enabled bool true
.caps.config.image.services entry
.caps.config.image.services.store entry
.caps.config.image.services.store.enabled bool true
.caps.config.image.services.store.radiometric entry
.caps.config.image.services.store.radiometric.enabled bool true
.caps.config.image.services.store.incompatible entry
.caps.config.image.services.store.incompatible.enabled bool false
.caps.config.image.services.store.incompatible.level int32 0
.caps.config.image.settings entry
.caps.config.image.settings.enabled bool true
.caps.config.image.settings.downsample bool true
.caps.config.image.settings.resIR int32 320
.caps.config.image.settings.resVIS int32 1600
.caps.config.image.sysimg entry
.caps.config.image.sysimg.alarms entry
.caps.config.image.sysimg.alarms.enabled bool false
.caps.config.image.sysimg.alarms.measfunc entry
.caps.config.image.sysimg.alarms.measfunc.enabled bool false
.caps.config.image.sysimg.alarms.measfunc.maxCount int32 0
.caps.config.image.sysimg.alarms.humidity entry
.caps.config.image.sysimg.alarms.humidity.enabled bool false
.caps.config.image.sysimg.alarms.humidity.maxCount int32 0
.caps.config.image.sysimg.alarms.insulation entry
.caps.config.image.sysimg.alarms.insulation.enabled bool false
.caps.config.image.sysimg.alarms.insulation.maxCount int32 0
.caps.config.image.sysimg.irMarkers entry
.caps.config.image.sysimg.irMarkers.enabled bool false
.caps.config.image.sysimg.irMarkers.spot entry
.caps.config.image.sysimg.irMarkers.spot.enabled bool false
.caps.config.image.sysimg.irMarkers.spot.maxCount int32 0
.caps.config.image.sysimg.irMarkers.arrow entry
.caps.config.image.sysimg.irMarkers.arrow.enabled bool true
.caps.config.image.sysimg.irMarkers.arrow.maxCount int32 0
.caps.config.image.sysimg.irMarkers.box entry
.caps.config.image.sysimg.irMarkers.box.enabled bool false
.caps.config.image.sysimg.irMarkers.box.maxCount int32 0
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs entry
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.enabled bool true
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.diff entry
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.diff.enabled bool true
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.diff.maxCount int32 1
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.diff.calcMask int32 65526
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.isotherm entry
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.isotherm.enabled bool true
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.isotherm.calcMask int32 20
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.isotherm.dual bool false
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.isotherm.fixScale bool false
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.isotherm.interval bool true
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.isotherm.invInterval bool false
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.isotherm.maxCount int32 1
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.mbox entry
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.mbox.enabled bool true
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.mbox.calcMask int32 1924
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.mbox.maxCount int32 3
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.mcircle entry
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.mcircle.enabled bool false
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.mcircle.calcMask int32 1924
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.mcircle.maxCount int32 0
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.mline entry
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.mline.enabled bool false
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.mline.calcMask int32 1924
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.mline.maxCount int32 0
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.reftemp entry
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.reftemp.enabled bool true
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.reftemp.calcMask int32 1924
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.reftemp.maxCount int32 1
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.script entry
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.script.enabled false
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.script.maxCount int32 0
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.spot entry
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.spot.enabled bool true
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.spot.calcMask int32 514
.caps.config.image.sysimg.measureFuncs.spot.maxCount int32 3
.caps.config.image.sysimg.visualMarkers entry
.caps.config.image.sysimg.visualMarkers.enabled bool false
.caps.config.image.sysimg.visualMarkers.spot entry
.caps.config.image.sysimg.visualMarkers.spot.enabled bool false
.caps.config.image.sysimg.visualMarkers.spot.maxCount int32 0
.caps.config.image.sysimg.visualMarkers.arrow entry
.caps.config.image.sysimg.visualMarkers.arrow.enabled bool false
.caps.config.image.sysimg.visualMarkers.arrow.maxCount int32 0
.caps.config.image.sysimg.visualMarkers.box entry
.caps.config.image.sysimg.visualMarkers.box.enabled bool false
.caps.config.image.sysimg.visualMarkers.box.maxCount int32 0
.caps.config.image.targetNoise entry
.caps.config.image.targetNoise.enabled bool true
.caps.config.image.targetNoise.targetNoiseMk int32 40
.caps.config.image.zoom entry
.caps.config.image.zoom.enabled bool true
.caps.config.image.zoom.maxFactor double 4
.caps.config.system entry
.caps.config.system.focus entry
.caps.config.system.focus.laser entry
.caps.config.system.focus.laser.updateFocus entry
.caps.config.system.focus.laser.updateFocus.enabled bool false
# ID 490I put my serial number in here.
# CRC01 cfa0408e

I did not change crc01 number at all and there is a space after the crc line.
I replaced the original file in the camera and..........nothing changed! can someone help. Thanks.
PS. I am trying to make this thread as long as the e4 thread.

 

Offline Chanc3

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 420
  • Country: gb
Re: Flir E40 Upgrade & Configuration
« Reply #121 on: November 02, 2015, 02:07:10 pm »
You must change the CRC number!

If you send me your conf.cfg file I will adjust it for you
 

Offline tomas123

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 832
  • Country: de
Re: Flir E40 Upgrade & Configuration
« Reply #122 on: November 02, 2015, 11:52:28 pm »
Nice service :-+

Offline simclardy1

  • Contributor
  • Posts: 7
  • Country: us
Re: Flir E40 Upgrade & Configuration
« Reply #123 on: November 03, 2015, 03:39:50 am »
Chanc3 and tomas123.....you guys are the best. I am finished! I did it. chanc3 you are right. I had to find the crc01 file. I found it on Mikes original post (thanks mike). So then I managed to get the resolution but no menus.....so I changed the ui.d config. still nothing. I discovered that you can't just change the name of the camera at the top of the script. I imagine if you changed it in every file it would be ok. once I did that my menus started working except fusion and pip. SO I have to credit tomas123. In one of his post he said "don't copy and paste but edit" something like that. (did not copy and paste and I am glad for it) sure enough my framegrab entries are a bit different than mikes file. Mine have a framegrab.visual entry.
wow. I feel like I learned a lot about computers. it is a nice feeling.
 

Offline tomas123

  • Frequent Contributor
  • **
  • Posts: 832
  • Country: de
Re: Flir E40 Upgrade & Configuration
« Reply #124 on: November 03, 2015, 11:46:43 am »
You're welcome!

Please tell us, which Exx hardware version (generation) do you updated.


Share me

Digg  Facebook  SlashDot  Delicious  Technorati  Twitter  Google  Yahoo
Smf