Author Topic: Program that can log from many multimeters.  (Read 87431 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Pukker

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 63
  • Country: nl
Re: Program that can log from many multimeters.
« Reply #1375 on: January 07, 2021, 07:40:06 pm »
I am struggling with my Riden RD6012.
Debug shows the following message:

;; Start thread for: COM3 - Riden RD6012
;; COM3: Set params: 9600
;; : Tx <holding? 0x00>
;; COM3: Tx: 01 03 00 00 00 01 84 0A
;; COM3: Rx: 01 03 02 EA D9 36 BE
;; COM3: **Device do not match** <60121>
;; USB Serial (COM3) Device Riden,Riden RD6012 do not match: **Device do not match** <60121>
;; COM3: Close
;; Stopping thread for: COM3 - Riden RD6012
;; COM3: Close

Set baudrate to 9600 etc.
BTW. logging with DL24 electronic load works fine.

Can anyone see what is going wrong.

Thanks in advance.

Edit: Sorry for asking, replaced in RD60XX.txt:

#replacetext RD60xx 60122 with #replacetext RD60xx 60121

Now it works. Happy me.
Thanks HKJ and Mike Lud for the software and RD60XX file.
« Last Edit: January 07, 2021, 07:58:50 pm by Pukker »
 

Offline MikeLud

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 221
  • Country: us
Re: Program that can log from many multimeters.
« Reply #1376 on: January 07, 2021, 08:25:19 pm »
Edit: Sorry for asking, replaced in RD60XX.txt:

#replacetext RD60xx 60122 with #replacetext RD60xx 60121

Now it works. Happy me.
Thanks HKJ and Mike Lud for the software and RD60XX file.

HKJ,

I updated the file
 

Offline HKJ

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1672
  • Country: dk
    • Tests
Re: Program that can log from many multimeters.
« Reply #1377 on: January 07, 2021, 08:34:47 pm »
I have one question: Is there one or two ID's for the 6012 supply?, i.e. did Riden change the ID at some time?

I.e. if anybody reading here has a RD6012 working with the current software, please say.
 

Offline MikeLud

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 221
  • Country: us
Re: Program that can log from many multimeters.
« Reply #1378 on: January 07, 2021, 08:37:37 pm »
I have one question: Is there one or two ID's for the 6012 supply?, i.e. did Riden change the ID at some time?

I.e. if anybody reading here has a RD6012 working with the current software, please say.
HKJ,

I am not sure, I only have a 6006.
 

Offline Pukker

  • Regular Contributor
  • *
  • Posts: 63
  • Country: nl
Re: Program that can log from many multimeters.
« Reply #1379 on: January 08, 2021, 08:26:13 am »
I have one question: Is there one or two ID's for the 6012 supply?, i.e. did Riden change the ID at some time?

I.e. if anybody reading here has a RD6012 working with the current software, please say.
HKJ,

I am not sure, I only have a 6006.

I also don't know, I am using the modified firmware by Unisoft (which is great),
could that anything have to do with that? I don't know.
Also saw that there was an error in current settings.

#scpiCmd ISet holding 0x09 (value) *1000
#scpiCmd ISet? holding? 0x09 /1000
must be:
#scpiCmd ISet holding 0x09 (value) *100
#scpiCmd ISet? holding? 0x09 /100

maybe more to do, don't know yet, will experiment later,
I have to be more involved with testcontroller first.

Maybe the problem is because the 6006 measures current with 3 digits and the
6012 with two digits. 3.000A vs 03.00A
« Last Edit: January 08, 2021, 05:45:35 pm by Pukker »
 

Offline joxelito

  • Contributor
  • Posts: 10
  • Country: es
Re: Program that can log from many multimeters.
« Reply #1380 on: January 15, 2021, 09:29:02 pm »
Hi!
Thanks for this great program
I am having issues with BMM AimTTi1908P multimeter with socket connection
I have written a device for this bench multimeter, it works ok but on logs i get occasional lost samples read as 0.

I have tested network, switches, cables, all is ok. On error tested netstat -an on PC with W10, but no problem connection appears as active.

Increasing ;#readingDelay does not make difference. Tested from 2 to 10

On errors some values appear on command window.
Attached is a log chart, also the commad window, on some errors I changed de PS value manually to check if system was locked. I set up an alarm and changed voltage as soon as I heard the sound.

Deviced file is attached too

« Last Edit: January 15, 2021, 09:33:22 pm by joxelito »
 

Offline faraday

  • Contributor
  • Posts: 23
  • Country: pl
    • ielektro.net
Re: Program that can log from many multimeters.
« Reply #1381 on: January 15, 2021, 10:34:38 pm »
I really like this APP is simple and powerful.
 

Offline HKJ

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1672
  • Country: dk
    • Tests
Re: Program that can log from many multimeters.
« Reply #1382 on: January 16, 2021, 03:36:35 pm »
Increasing ;#readingDelay does not make difference. Tested from 2 to 10

Did you try without the semicolon in front?
 

Offline joxelito

  • Contributor
  • Posts: 10
  • Country: es
Re: Program that can log from many multimeters.
« Reply #1383 on: January 18, 2021, 09:09:32 pm »
Oooops   :palm: I forgot to uncomment it

Now, after testing again with 10 seconds al 3 seconds sampling period and all looks ok
Next test will be 10 seconds an 1 sample per second

I have written another device for the Tenma DC Load, the Farnell EU versiĆ³n of the famous Koral KEL103
Some minor changes are need on the *IDN? command with respect to de KEL103 Device
« Last Edit: January 20, 2021, 09:20:24 pm by joxelito »
 
The following users thanked this post: faraday

Offline PaWill68

  • Contributor
  • Posts: 18
  • Country: ru
Re: Program that can log from many multimeters.
« Reply #1384 on: January 20, 2021, 12:09:40 pm »
Greetings to all.
HKJ, I have an ET5410 electronic load. SCPI control. I can fully control the instrument interface. I had some difficulties in drawing up the menu. Is it possible to make the behavior of "multi Battery_ *" look like the picture. Manage "radio Discharge_Mode"?
I have many questions, I will ask them later.
Code: [Select]
#cmdSetup radio Discharge_Mode BATTERY
:read: BATT:MODE?
:write: BATT:MODE #;[300];CH:MODE BATT;[300]
:update: Discharge_Mode; ; CCCV99
:tip: Set the discharge mode of the battery test
:string:
CC CC
CR CR
:updatemodechange:

#cmdSetup multi Battery_I BATTERY
:read: CURR:BCC1?;CURR:BCC2?;CURR:BCC3?
:readmath: value.replace("R","")
:write: CURR:BCC1 #;[300];CURR:BCC2 #;[300];CURR:BCC3 #;[300]
:update: Battery_I;Discharge_Mode
:tip: Set the constant current current value
Number 1_ I 0 42
Number 2_ I 0 42
Number 3_ I 0 42
:enable: 1

#cmdSetup multi Battery_V BATTERY
:read: VOLT:BCC1?;VOLT:BCC2?;VOLT:BCC3?
:readmath: value.replace("R","")
:write: VOLT:BCC1 #;[300];VOLT:BCC2 #;[300];VOLT:BCC3 #;[300]
:update: Battery_V
:tip: Set the constant current cut-off voltage value
Number 1_ V 0 155
Number 2_ V 0 155
Number 3_ V 0 155
:enable: 1

#cmdSetup multi Battery_R BATTERY
:read: RESI:BCR?;VOLT:BCR?
:readmath: value.replace("R","")
:write: RESI:BCR #;[300];VOLT:BCR #;[300]
:update: Battery_R
:tip: Set the constant resistance cut-off voltage value of battery test mode
Number R_ Om 0 500
Number V_ V 0 155
:enable: 0
 

Offline HKJ

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1672
  • Country: dk
    • Tests
Re: Program that can log from many multimeters.
« Reply #1385 on: January 20, 2021, 05:52:07 pm »
HKJ, I have an ET5410 electronic load. SCPI control. I can fully control the instrument interface. I had some difficulties in drawing up the menu. Is it possible to make the behavior of "multi Battery_ *" look like the picture. Manage "radio Discharge_Mode"?

The radio button creates a variable you can test on:

:enable:  BATTERY.Discharge_Mode=="CC"

Remember that programming is case sensitive.
 
The following users thanked this post: PaWill68

Offline PaWill68

  • Contributor
  • Posts: 18
  • Country: ru
Re: Program that can log from many multimeters.
« Reply #1386 on: January 20, 2021, 06:52:33 pm »
The radio button creates a variable you can test on:

:enable:  BATTERY.Discharge_Mode=="CC"

Remember that programming is case sensitive.
HKJ, thanks, it helped.
Tell me, is there an event that handles a click on bookmarks?
 

Offline HKJ

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1672
  • Country: dk
    • Tests
Re: Program that can log from many multimeters.
« Reply #1387 on: January 20, 2021, 07:18:51 pm »
Tell me, is there an event that handles a click on bookmarks?


I am not sure what you mean by bookmarks.
Mostly you cannot customize the user interface, but there are exceptions:
  • The popup menu in the log window, can launch scripts that can do nearly everything. These scripts can be generated automatic for some functions.
  • The readouts do also support some customizations.
  • GridPanel, it can be customized in many ways and handle a lot of stuff in TC. You can save multiple different GridPanels, but only one  can be open at a time.
 

Offline PaWill68

  • Contributor
  • Posts: 18
  • Country: ru
Re: Program that can log from many multimeters.
« Reply #1388 on: January 20, 2021, 07:53:05 pm »
I would like to make sure that when navigating through the tabs, the interface on the device changes.
 

Offline HKJ

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1672
  • Country: dk
    • Tests
Re: Program that can log from many multimeters.
« Reply #1389 on: January 20, 2021, 07:59:51 pm »
I would like to make sure that when navigating through the tabs, the interface on the device changes.

Tabs don't work that way, but you can use "Selector".
Check bench meters (Like Keysight 344xx) to see it used.
 
The following users thanked this post: PaWill68

Offline PaWill68

  • Contributor
  • Posts: 18
  • Country: ru
Re: Program that can log from many multimeters.
« Reply #1390 on: January 20, 2021, 08:14:48 pm »
I need to do
Code: [Select]
:write: CH:MODE **where ** are interface switching commands, for example
Code: [Select]
:write: CH:MODE {CC|CV|CP|CR|CCCV|CRCV|TRAN|LIST|SCAN|SHOR|BATT|LED}the display switches.
I can do it in "Mode" with the command
Code: [Select]
#cmdMode 11.Battery: write: CH:MODE BATT; [300]
#cmdMode 12.LED: write: CH:MODE LED; [300]
 

Offline HKJ

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1672
  • Country: dk
    • Tests
Re: Program that can log from many multimeters.
« Reply #1391 on: January 21, 2021, 09:05:24 am »
#cmdMode 11.Battery: write: CH:MODE BATT; [300]
#cmdMode 12.LED: write: CH:MODE LED; [300][/code]

Check a bench DMM definition and the documentation for how to specify a #cmdMode
It is something like this:
Code: [Select]
#cmdMode VDC VOLT
abort
[500]
*cls

And you can add the VDC as fourth parameter to #value commands, this will control enabled columns.
 

Offline PaWill68

  • Contributor
  • Posts: 18
  • Country: ru
Re: Program that can log from many multimeters.
« Reply #1392 on: January 21, 2021, 09:07:24 pm »
Fixed the error and specified the parameter.
Code: [Select]
#askMode CH:MODE?Got an answer
Code: [Select]
Starting
;; Start thread for: COM10 - East Tester ET5410
;; COM10: Set params: 115200
;; : Tx <*IDN?>
;; COM10: Tx: <*IDN?. |..> 2A 49 44 4E 3F 0A 20 7C 2E 0A
;; COM10: Rx: <ET5410 09411912032 V1.02.1901.023 V1.10.1810.018> 45 54 35 34 31
30 20 30 39 34 31 31 39 31 32 30 33 32 20 56 31 2E 30 32 2E 31 39 30 31 2E 30 32
 33 20 56 31 2E 31 30 2E 31 38 31 30 2E 30 31 38
;; COM10: Tx <*TRG>
;; COM10: Tx: <*TRG. |..> 2A 54 52 47 0A 20 7C 2E 0A
;; Found East Tester ET5410 on CP2102 USB to UART Bridge Controller (COM10) sn:
9411912032
;; ET5410: Tx <CH:MODE?>
;; COM10: Tx: <CH:MODE?. |..> 43 48 3A 4D 4F 44 45 3F 0A 20 7C 2E 0A
;; COM10: Rx: <CC> 43 43
;; ET5410: Rx <CC>
In the #cmdMode section
Code: [Select]
#cmdMode 01.CC CC CH:MODE CC;
#cmdMode 02.CV CV CH:MODE CV;
This option works and switches modes.

Code: [Select]
;; ET5410: Tx <CH:MODE CV>
;; COM10: Tx: <CH:MODE CV. |..> 43 48 3A 4D 4F 44 45 20 43 56 0A 20 7C 2E 0A
But then he writes that the CC mode, although in fact CV.
Code: [Select]
;; ET5410: Tx <CH:MODE?>
;; COM10: Tx: <CH:MODE?. |..> 43 48 3A 4D 4F 44 45 3F 0A 20 7C 2E 0A
;; COM10: Rx: <CC> 43 43
;; ET5410: Rx <CC>
CH:MODE?
;; ET5410: Tx <CH:MODE?>
;; COM10: Tx: <CH:MODE?. |..> 43 48 3A 4D 4F 44 45 3F 0A 20 7C 2E 0A
;; COM10: Rx: <CV> 43 56
;; ET5410: Rx <CV>
;; CV
For some reason, after switching, it shows the previous mode.

Sorry for my English. I use google translator
« Last Edit: January 21, 2021, 09:22:51 pm by PaWill68 »
 

Offline HKJ

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1672
  • Country: dk
    • Tests
Re: Program that can log from many multimeters.
« Reply #1393 on: January 22, 2021, 10:08:45 am »
But then he writes that the CC mode, although in fact CV.

Try writing it the way I do (i.e. multi line), if that works please post again and I will look for a bug in the code.


For some reason, after switching, it shows the previous mode.

Setup pages do not automatic update after a mode change, you have to use a ":updatemodechange:" tag.
It could also be because the load needs some time to switch mode, i.e. you need more delay before asking for mode.

 

Offline PaWill68

  • Contributor
  • Posts: 18
  • Country: ru
Re: Program that can log from many multimeters.
« Reply #1394 on: January 22, 2021, 11:16:01 am »
That's right?
Code: [Select]
#cmdMode 01.CC CC CH:MODE CC
abort
[500]
*cls
#cmdMode 02.CV CV CH:MODE CV
abort
[500]
*cls
answer
Code: [Select]
Starting
;; Start thread for: COM10 - East Tester ET5410
;; COM10: Set params: 115200
;; : Tx <*IDN?>
;; COM10: Tx: <*IDN?. |..> 2A 49 44 4E 3F 0A 20 7C 2E 0A
;; COM10: Rx: <ET5410 09411912032 V1.02.1901.023 V1.10.1810.018> 45 54 35 34 31
30 20 30 39 34 31 31 39 31 32 30 33 32 20 56 31 2E 30 32 2E 31 39 30 31 2E 30 32
 33 20 56 31 2E 31 30 2E 31 38 31 30 2E 30 31 38
;; Found East Tester ET5410 on CP2102 USB to UART Bridge Controller (COM10) sn:
9411912032
;; ET5410: Tx <CH:MODE?>
;; COM10: Tx: <CH:MODE?. |..> 43 48 3A 4D 4F 44 45 3F 0A 20 7C 2E 0A
;; COM10: Rx: <CV> 43 56
;; ET5410: Rx <CV>
;; ET5410: Tx <CH:MODE CC>
;; COM10: Tx: <CH:MODE CC. |..> 43 48 3A 4D 4F 44 45 20 43 43 0A 20 7C 2E 0A
;; ET5410: Tx <abort>
;; COM10: Tx: <abort. |..> 61 62 6F 72 74 0A 20 7C 2E 0A
;; ET5410: Delay: 500ms
;; ET5410: Tx <*cls>
;; COM10: Tx: <*cls. |..> 2A 63 6C 73 0A 20 7C 2E 0A
;; ET5410: Tx <CH:MODE?>
;; COM10: Tx: <CH:MODE?. |..> 43 48 3A 4D 4F 44 45 3F 0A 20 7C 2E 0A
;; COM10: Rx: <CC> 43 43
;; ET5410: Rx <CC>
now the answer to the command "CH:MODE?" right
 

Offline HKJ

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1672
  • Country: dk
    • Tests
Re: Program that can log from many multimeters.
« Reply #1395 on: January 22, 2021, 11:35:15 am »
That's right?

Code: [Select]
#cmdMode 01.CC CC
CH:MODE CC
[500]

#cmdMode 02.CV CV
CH:MODE CV
[500]

Try without the [500] and also with some shorter time.
 
The following users thanked this post: PaWill68

Offline PaWill68

  • Contributor
  • Posts: 18
  • Country: ru
Re: Program that can log from many multimeters.
« Reply #1396 on: January 22, 2021, 12:05:33 pm »
The error appears if the delay is less than [200]
 

Offline HKJ

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1672
  • Country: dk
    • Tests
Re: Program that can log from many multimeters.
« Reply #1397 on: January 22, 2021, 01:07:20 pm »
The error appears if the delay is less than [200]

This means the load need 0.2 second to change mode. This time may not be the same between all the modes and you will want to use the slowest change time.
 

Offline PaWill68

  • Contributor
  • Posts: 18
  • Country: ru
Re: Program that can log from many multimeters.
« Reply #1398 on: January 22, 2021, 03:58:25 pm »
I think I understood the ideology of the Mode button and the Selector. But I got new problems. I am using Selector and multi does not fill when switching Mode. If multi is omitted below selector, then they start working. What could be the mistake?
 

Offline HKJ

  • Super Contributor
  • ***
  • Posts: 1672
  • Country: dk
    • Tests
Re: Program that can log from many multimeters.
« Reply #1399 on: January 22, 2021, 04:04:43 pm »
I think I understood the ideology of the Mode button and the Selector. But I got new problems. I am using Selector and multi does not fill when switching Mode. If multi is omitted below selector, then they start working. What could be the mistake?

That sounds like a bug in my code, I will have to look at it, probably tomorrow.

You might be able to use numberDual instead for some of the cases.
« Last Edit: January 22, 2021, 04:08:14 pm by HKJ »
 


Share me

Digg  Facebook  SlashDot  Delicious  Technorati  Twitter  Google  Yahoo
Smf